Moldova: anul 2020, văzut prin obiectivul reporterilor Europei Libere

Кишиневский аэропорт, март, 2020

IANUARIE

Începutul anului a fost destul de cald și fără zăpadă. Peste câteva luni, lipsa acută a precipitațiilor va provoca însă o secetă severă, cum n-a mai fost în Moldova de mulți ani.

În jurul bradului de la Florești, urări de Anul Nou în diferite limbi, ianuarie 2020

FEBRUARIE

La Hâncești a început campania pentru alegeri parlamentare noi. Unul dintre canidați a fost Ștefan Gațcan, sprijinit de Partidul Socialiștilor. În ciuda pandemiei, scrutinul a avut loc pe 15 martie, după care raionul a devenit un epicentru al infecțiilor cu Covid. După anularea carantinei, în vară, Gațcan va ajunge în centrul unui scandal politic - alăturându-se deputaților transfugi care au părăsit majoritatea parlamentară, el și-a anunțat plecarea din frațiunea PSRM, dar apoi s-a răzgândit.

Campanie electorală în raionul Hâncești, 29 februarie 2020

Casă la Cimișlia, februarie 2020

Ultima ediție a dezbaterilor din cadrul proiectului Europei Libere „AntiNostalgia, privind spre viitor”, cu public în sală, pe 7 februarie 2020. Întâlnirea cu scriitoarea română Ana Blandiana a avut loc la liceul din satul Sălcuța, raionul Căușeni. După începutul pandemiei, dezbaterile din cadrul proiectului au continuat online.

Întâlnirea cu scriitoarea Ana Blandiana, liceul din Sălcuța, 7 februarie 2020.

Elevii liceului din Sălcuța, februarie 2020

MARTIE

Primul caz de COVID-19 în MOldova a fost confirmat pe 7 martie 2020. Pe 17 martie, a fost declarată starea de urgență pentru 60 de zile - în acel moment, în Moldova erau înregistrate 30 de cazuri de infectare.

Centrul Chișinăului, martie 2020

La începutul pandemiei, cea mai înaltă rată de îmbolnăvire era printre cadrele medicale - aproape un sfert din numărul total de cazuri.

Ambulanță la Chișinău, martie 2020

Pe 24 martie, pe străzile Chișinăului au apărut patrule militare și tehnică blindată ale Armatei Naționale. Președinte Igor Dodon a spus că măsura se dorește a fi un sprijin suplimentar combaterea pandemiei. Mai mulți locuitori ai capitalei au fost însă de părere că decizia alimentează panica.

Pasagerii unui troleibuz, martie 2020. Masca facială devenise obligatorie, dar încă nu putea fi găsită în toate farmaciile

Șoferul unui troleibuz, martie 2020

Rând la supermarket în Tiraspol, martie 2020

La o secție de votare pentru alegeri noi în Parlament, Hâncești, 15 martie 2020

Secție de votare la Hâncești, 15 martie 2020

APRILIE

La Chișinău, continuă starea de urgență. Plimbările în parc sunt interzise. Sunt închise piețele și centrele comerciale.

Chișinău, 17 aprilie

Piața Centrală și chioșcurile din preajmă sunt închise, Chișinău, aprilie 2020

Pensionară cu nuci, ierburi de leac și urzică proaspătă de vânzare, în fața unor blocuri cu multe etaje din capitală, aprilie 2020

Comerțul stradal este permis, dar numai în anumite locuri, cu respectarea măsurilor antriepidemice

Super-Luna roz - un fenomen astronomic spectaculos și destul de rar - s-a putut urmări și la Chișinău, în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Luna pare mai strălucitoare şi mai mare decât în restul anului.

Superluna „roz”, Chișinău, aprilie 2020

Paștele - principala sărbătoare religioasă ce readuce acasă mii de migranți moldoveni care muncesc peste hotare. Dar nu și anul acesta. Din cauza pandemiei, granițele au fost închise, la fel și bisericile, ba chiar și cimitirele. Autoritățile au amânat Paștele Blajinilor - pomenirea morților în cimitire - pentru luna iunie.

Catedrala mitropolitană din centrul Chișinăului - închisă, aprilie 2020

În ajun de Paștele Blajinilor la cimitirul din satul Dănceni, aprilie 2020

Magazinul Mitropoliei Moldovei - închis și el

MAI

Pe lângă epidemia de COVID-19, Moldova s-a confruntat în 2020 cu o secetă extremă. La finele lui mai, ministerul agriculturii anunța că, în ultimele șase luni, precipitațiile au fost insuficiente, temperatura aerului - mai mare cu 4 grade decât media anuală pentru aceasă perioadă, iar rezervele de apă din soluri - de câteva ori mai mici decât ar trebui să fie. La sfârșitul verii, dar și în toamnă, fermierii vor ieși să protesteze, cerând facilități fiscale și subvenții pentru culturile agricole compromise.

IUNIE

Pe 1 iunie s-a redeschis Piața Centrală din Chișiău. Cumpărătorii și comercianții sunt obligați să poarte măști, obligatorie devine și termoscanarea la intrarea în piață.

Intrarea în Piața Centrală din Chișinău, 1 iunie 2020

Mere de vânzare

Piața centrală, 1 iunie 2020

Căpșuni la Piața Centrală din Chișinău

Tot în iunie, apele râului Nistru s-au ridicat la cote periculoase în centrul Tiraspolului - au fost inundate plaja, parcul, în zona de risc au au ajun și cartierele de pe malul râului.

Inundații la Tiraspol, iunie 2020

Jucători de șah, pe plaja din Tiraspol

IUNIE

Între timp, invocând motivul pandemiei, regiunea transnistreană s-a izolat aproape complet de restul Republicii Moldova. Administrația separatistă a instalat, în mod ilegal, zeci de posturi noi de control, blocând libertatea de circulație a locuitlrilor de pe cele două maluri ale Nistrului. Toți care intră în regiunea transnistreană sunt obligați să stea în carantină 14 zile.

Podul peste Nistru, care unește orașul Rezina (malul stâng) și orașul Râbnița (malul drept), controlat de administrația separatistă a regiunii transnistrene

Distanța dintre Rezina și Râbnița este de numai șase kilometri. Sute de oameni, între care zeci de medici din regiunea transnistreană care lucrează pe malul drept al Nistrului, au fost puși într-o situație extrem de dificilă. Dacă trec podul ca să ajungă la serviciu, vor fi obligați, la revenire, să stea în carantină 14 zile. Din această cazuă, o parte din medici a rămas acasă, fără muncă. Alții au fost nevoiți să se mute provizoriu pe malul drept al Nistrului.

Ambulanță la Rezina, iunie 2020

Serghei locuiește în Râbnița, dar este chirurg la spitalul din Rezina. Pe malul stâng al Nistrului i-a rămas familia. După un concediu forțat, pe cont propriu, a revenit la muncă în Rezina. Acum periodic plec la vamă, mă întâlnesc cu familia, o văd și plec înapoi, unde stau la gazdă”, a spus medicul, într-un reportaj al Europei Libere.

Serghei, medic la spitalul din Rezina

AUGUST

Întreaga lună august a fost activ avertismentul cu cod galben pentru secetă.

Lan uscat de porumb lângă Lăpușna, raionul Hâncești, august 2020

Agricultorii au ieșit să protesteze, pornind cu tractoarele spre Chișinău.

14 august 2020

În fața ambasadei Belarus din Chișinău - acține de solidaritate cu poporul din Belarus, unde au izbucnit proteste după alegerile prezidențiale din 9 august, câștigate oficial de Alexandr Lukașenka, dar pe care opoziția le consideră fraudate.

Pichet în fața ambasadei belaruse din Chișinău, 13 august

SEPTEMBRIE

A început noul an școlar, în condiții de pandemie. O parte din ore se țin online. În școli, sunt obligatorii măștile și dezinfectantele.

Prima zi de școală la liceul Gh. Asachi, 1 septembrie 2020

Pe 2 septembrie, la Tiraspol a fost marcată cu mare pompă aniversarea a 30-a a independenței autoproclamate a regiunii transnistrene. În ciuda pandemiei, administrația separatistă a organizat o paradă militară și alte manifestații în masă. După aceasta, măsurile antiepidemice au most înăsprite.

Centrul Tiraspolului, pregătit de sărbătoare

Parada militară din Tiraspol, 2 septembrie

Statuia lui Suvorov la Tiraspol

OCTOMBRIE

Pe 14 octombrie, autoritățile moldovene au marcat ziua orașului Chișinău. În condiții de pandemie, serbarea a fost organiuzată la Catedrala mitropolitană din centrul capitalei.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mitropolitul Moldovei Vladimir și președintele Igor Dodon

Concert, de ziua orașului

La Târgul meșteșugarilor, de Ziua orașului

Manifestațiile ample au fost organizate în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, pe care însă Igor Dodon, candidat independent, dar sprijinit de Partidul Socialiștilor, le va pierde în fața Maiei Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Agitație electorală la Chișinău. Culoarea roșie - a socialiștilor și a candidatului Igor Dodon. Culoarea galbenă - a formațiunii PAS condusă de fostul premier Maia Sandu

NOIEMBRIE

Duminică, 1 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale.

Secție de votare la Chișinău, în primul tur al alegerilor prezidențiale, 1 noiembrie 2020

Niciunul dintre candidați nu a acumulat o majoritate de voturi. În turul doi au ieșit Maia Sandu și Igor Dodon.

Al doilea tur de scrutin a avut loc pe 15 noiembrie

Rânduri imense la secțiile de votare pentru locuitorii regiunii transnistrene. În ziua scrutinului, administrația separatistă de la Tiraspol a ridicat restricțiile de circulație între cele două maluri ale Nistrului. Observatorii vorbesc însă despre posibile multiple cazuri de cumpărare a voturilor.

La Secția de votare din Varnița, 15 noiembrie 2020

Militari în termen la o secție de votare din Chișinău

În al doilea tur, Maia Sandu a obținut o victorie zdrobitoare cu peste 57% din sufragii. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, o femeie devine președinte.

Maia Sandu, al șaselea președinte al Republicii Moldova

DECEMBRIE

La începutul lui decembrie, în centrul Chișinăului au continuat protestele fermierilor, care și-au adus tractoarele în fața Guvernului și a Parlamentului, cerând subvenții și facilități fiscale. Între timp, după aprobarea în miez de noapte a legilor bugetare de către noua majoritate parlamentară formată de socialiști, partidul Șor și foști democrați, fermierii au lansat și lozinci politice - demisia guvernului și dizolvarea parlamentului. Protestele au fost sprijinite de opoziție și președintele ales Maia Sandu.

Protest în fața Parlamentului, 3 decembrie 2020

Chișinău, 18 decembrie 2020

Fermierilor li s-au alăturat transportatorii auto și angajații sectorului HoReCa, 22 decembrie 2020

Pe 30 decembrie, fermierii au încheiat protestele, după convorbiri cu președinta Maia Sandu, care le-a promis să caute sprijin.

Maia Sandu și președintele României, Klaus Iohannis, primul șef de stat care a vizitat Chișinăul după învestirea noului președinte la Chișinău, 29 decembrie 2020

Klaus Iohannis a revenit la Chișinău pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Iohannis a promis 200.000 de doze de vaccin anti-COVID pentru Moldova și 6 mii de tone de motorină pentru agricultori.

Centrul Chișinăului, decembrie 2020