Moldova ar putea renunța la încă trei acorduri cu CSI | Câți patentari din Chișinău au trecut la activitatea independentă

Moldova- Central market, price, vegetables, agriculture-September 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Guvernul de la Chișinău ar putea aproba denunțarea a încă trei acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), în cadrul ședinței din 12 iulie. Potrivit newsmaker.md, este vorba de Acordul cu privire la furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale CSI a tehnicii speciale şi a altor mijloace materiale necesare, Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat și Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul CSI. Pe 15 mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că a luat decizia de a iniția procedura de retragere a R. Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI.
  • Din cei 380 de deținători de patente de la Piaţa Centrală din Chișinău, circa 210 deja au trecut la activitatea independentă, iar aproximativ 40 au înființat societăți cu răspundere limitată sau întreprinderi individuale. Datele statistice au fost prezentate în cadrul consultărilor publice pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, de administrația Întreprinderii Municipale „Piaţa Centrală”, transmite Ziarul de Gardă.
  • Jurnaliștii de la tv8.md scriu, făcând referire la propriile surse, că cei doi cetățeni ruși, deconspirați de Serviciul de Informații și Securitate, după ce ar fi pus la cale o rețea de agentură pe teritoriul R. Moldova, coordonată de FSB-ul rusesc, sunt Vadim Iurcenco și Iurie Gudilin. Primul este adjunctul președintelui Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, iar cel de-al doilea este cunoscut drept unul dintre cetățenii Federației Ruse care i-ar fi consultat pe reprezentanții PSRM în cadrul mai multor campanii electorale.
  • Înregistrarea video cu discuția dintre atacatorul de la Aeroportul din Chișinău, Rustam Ashurov, și mama sa a fost anexată de procurori la cauza penală [privind dublul omor] înainte ca aceasta să apară în presă, potrivit Ziarului de Gardă. Conform unor informații neconfirmate oficial, discuția ar fi avut loc în prezența poliției din Tadjikistan, care a și făcut înregistrarea video. Atacul armat în incinta Aeroportului Chișinău a avut loc pe 30 iunie. Acesta s-a soldat cu moartea polițistului de frontieră, Serghei Muntean, și a angajatului de la securitate, Igor Ciofu. Pe 3 iulie, atacatorul, Rustam Ashurov, a decedat pe patul de spital.
  • Aproape 470 de mii de lei a costat statul concertul „Adunarea Națională Moldova Europeană” din 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, eveniment lansat de președinta țării, Maia Sandu. Asta arată datele prezentate de Ministerul Culturii, într-un răspuns pentru Asociația Obștească Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”. Potrivit documentului semnat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, artiștii care au evoluat pe scenă au fost remunerați cu sume între șase mii și 100 de mii lei, scrie newsmaker.md.
  • La doi ani de când Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat alegerile parlamentare, obținând majoritatea în Legislativ, formațiunea a ieșit cu un raport în fața Parlamentului. Potrivit jurnal.md, președintele PAS, Igor Grosu, a declarat că: „nu putem face în doi ani tot ce am ratat timp de 30 de ani, dar am început lucruri importante. Premierul Dorin Recean a spus că: „Guvernul va fi și mai organizat și mai disciplinat, ca până la sfârșitul acestui an cele nouă condiționalități agreate cu Comisia Europeană să fie livrate, iar R. Moldova să demareze negocierile de aderare”. PAS a obținut 63 de mandate în Legislativul de la Chișinău în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări aparține jurnaliștilor de la ProTV, care relatează istoria unei familii din Taraclia ce a reușit să-și amenajeze în curte o mini fabrică de producere a brânzetelor.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit postarea TV8, în care se spune că starul rock Elton John și-a încheiat cariera, după jumătate de secol de turnee. Ultimul concert a fost susținut sâmbătă seara, 8 iulie, la Stockholm, în fața a aproximativ 30 de mii de fani, veniţi din toate colţurile lumii.