Moldova cere explicații Rusiei privind reținerea unui cetățean moldovean acuzat de spionaj în Crimeea

Rusia se plânge des de spionaj și sabotaj în Crimeea anexată ilegal de la ucraineni. Una din țintele predilecte ar fi podul care face legătura cu F. Rusă.

Ambasada Republicii Moldova la Moscova a transmis o solicitare oficială către Ministerul de Externe al Rusiei, cerând detalii despre reținerea unui cetățean moldovean de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) în orașul Kerci, Crimeea.

Autoritățile ruse susțin că individul ar fi fost implicat în activități de spionaj pentru serviciile speciale ucrainene.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a declarat că, în cazul în care reținerea cetățeanului moldovean este confirmată, ambasada va oferi asistența consulară necesară în conformitate cu normele internaționale.

Autoritățile ruse susțin că cetățeanul moldovean a contactat „în mod proactiv” serviciile de securitate ucrainene în aprilie. Mai apoi, el a început să furnizeze fotografii și înregistrări video ale pozițiilor rusești de apărare aeriană, precum și ale consecințelor atacurilor ucrainene cu rachete în Crimeea.

FSB a declarat că bărbatul i-a condus pe doi complici ruși la un dispozitiv exploziv instalat la o stație de pompare a apei în apropierea orașului Kerci, din Crimeea.

Unul dintre cetățenii ruși reținuți de FSB a fost acuzat că a urmat cursuri de formare în domeniul explozivilor și al armelor de foc în Ucraina, precum și că a fabricat o bombă care a fost găsită la o conductă de gaz din Crimeea în iulie. FSB l-a identificat ca fiind un „agent” al serviciilor de informații militare ucrainene GUR.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te