După aproape două luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, situația devine tot mai incertă. Cum și cine va guverna Republica Moldova în următorii patru ani rămâne în continuare un semn de întrebare. S-a vorbit în cele șapte săptămâni de după scrutin despre mai multe posibile scenarii. Despre interesul cetățeanului versus interesul politicianului discutăm la acest sfârșit de săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
Disperare și frică de sărăcie, un trend tot mai puternic de migrație, despre aceste probleme mi-au vorbit oamenii de la nordul Republicii Moldova. Ei n-au încredere în deputații aleși recent, ei vor politicieni onești și patrioți. Localnicii de la Briceni vorbesc despre cât le este de greu să se descurce cu bani puțini.
– „Greu se trăiește.”
Europa Liberă: Dar de ce?
– „De ce? Pentru că, iaca, trebuie să vindem ca să ne hrănim.”
Europa Liberă: De ce s-a ajuns la sărăcie?
– „Nu știu de ce s-a ajuns. Întreabă-i pe acei care au furat banii.”
– „Tare mulți vor la putere și vor bani mulți, tot de pe spatele noastre. Am lucrat 36 de ani și am ieșit, cu tot cu compensație, 1.400 (de lei). Eu am dat 1.700 numai pe nacoale (injecții) anul ista, nu mă întrebați de ce. Eu, iaca, am venit să-mi fac de mâncare (plânge).”
– „Viața-i grea, și mai ușoară nici n-are să fie, că nu-i de unde.”
– „S-a dus tot tineretul peste graniță, eu am rămas o babă bătrână, nu văd, 800 de ruble (lei) pensie, o babă bătrână (plânge).”
Europa Liberă: Și ce faceți, cum vă descurcați cu acești 800 de lei?
– „D-apoi așa... ne mai dă acolo 200 de lei ajutorul social.”
Europa Liberă: Și la ce ați renunțat? Dacă nu aveți bani, ce cumpărați?
– „Cartofele, macaronașe, dacă mai pot cumpăra, dacă nu – fasoliță...”
Europa Liberă: Ia ziceți și Dvs. Sunteți mai tânăr, vă vedeți viitorul în Republica Moldova?
– „Niciun pas! De atâta că nu-i forță de muncă, tineret nu-i, au rămas numai cei mai degradați oameni în țară, toți care-s mai deștepți au plecat, toți. Au rămas numai...”
Europa Liberă: Și dacă nu e perspectivă, țara asta are viitor?
– „De unde perspectivă? Te duci la un medic, cu bani... Nu, nu, nu-i niciun viitor. Moare, murim, murim de vii.”
Europa Liberă: Și vă întrebam: a cui e vina – a politicianului sau a cetățeanului?
– „Vina e a conducerii țării noastre.”
Europa Liberă: Dvs. îi alegeți pe politicieni, o dată la patru ani îi trimiteți în Parlament.
– „Dar dați pe alți oameni să alegem, doamnă. Pe cine?”
Europa Liberă: Tot dvs., alegătorii, trebuie să-i căutați.
– „N-avem pe cine. Care-s deștepți, au plecat.”
Europa Liberă: Și de ce nu-i aduceți înapoi?
– „Cum? La 4.000 de lei pe lună?”
– „Îi foarte greu. Noi suntem la pensie, pensia-i mică.”
Europa Liberă: Ce pensie aveți?
– „1.023 de lei.”
Europa Liberă: Și cum vă descurcați cu banii ăștia?
– „Tare greu, tare greu...”
Europa Liberă: Dar o dată la patru ani mergeți, votați, alegeți deputați care vă promit că o să vă îmbunătățească nivelul de viață, o să aducă prosperitate în țară, o să se gândească la cetățeni...
– „Apoi mergem, mergem, mergem, dar... Am votat și ce s-a înțeles?”
Europa Liberă: Ați ales și ce ați cules?
– „N-am cules încă nimic, că nu știu, în toată ziua ei se ocărăsc, se fac în tot felul. Nu-i frumos, asta nu-i frumos deloc, ce vorbe...”
Europa Liberă: Cine cu cine ar trebui acolo să găsească limbaj comun ca să formeze această majoritate parlamentară?
– „Ei între dânșii ar trebui să facă, ei între dânșii.”
Europa Liberă: Acolo sunt patru partide. Care le vedeți?
– „Patru partide, dar niciunul nu-i corect. Chiar niciunul. După cum eu ascult radioul toată ziua, televizorul, la computer mă uit, pe Internet văd chestiile astea, nu știu, nici nu știu cu care să ții. Unul ia avionul și se duce la Moscova, Dodon întâi, pe urmă Zinaida Greceanîi din urmă. Aiștia-s bani, doamnă, nu știu, tare-i greu. Îi foarte greu de ascultat, în primul rând, pe dânșii și se critică, se murdăresc. Urât din partea lor, urât.”
Europa Liberă: Și dacă ei s-au certat, cearta asta e pe muchie de cuțit?
– „Da, dar unde-i rezultatul de la cearta asta? Iaca, rezultatul noi nu-l vedem.”
Europa Liberă: Dar credeți că, în urma acestor neînțelegeri, se poate găsi totuși un numitor comun?
– „Se poate, ei între dânșii numai; noi, norodul, nu putem face nimic, toată puterea-i la ei.”
Europa Liberă: Cine cu cine ați vrea să găsească limbaj comun?
– „Știu că-s patru partide. Cu cine? Cu Șor nu țin. Nici nu știu cu care să ții, pe cuvânt, nu știu.”
Europa Liberă: Sunt democrații, socialiștii, deputații Blocului ACUM și deputații pe lista Partidului „Șor”.
– „Știu, știu...”
Europa Liberă: Pentru că nu are nimeni majoritate, trebuie s-o formeze.
– „Toți – socialiști, democrați –, toți frumos grăiesc, dar de-amu câți ani și niciun rezultat, nimic nu-i. Cu cine să ții? În suflet nu-l poți alege nici pe unul, taman ca o fată mare care să aibă patru băieți și niciunul nu-i acătării. Apoi așa și aici. Pe care să-l alegem, pe care?”
Europa Liberă: Și dacă se ajunge la anticipate, mergeți să mai votați o dată?
– „Eu aș zice că da. Da.”
Europa Liberă: Și ce s-ar schimba?
– „Poate s-ar schimba ceva. Măcar ceva după votarea asta, atâția bani s-au cheltuit, atâta lumea a suferit, s-a dus, hârtii numărate, toate astea... De ce nu s-a schimbat nimic, de-amu tot, iaca, acuși îs două luni de când a fost și ar trebui ceva să se schimbe, dar nu știu...”
Europa Liberă: Moldova are viitor?
– „Are, dar viitorul îi în mâinile lor...”
Europa Liberă: Și ale dvs.
– „Și ale noastre, dar tineretul unde-i? Toți, iaca ai mei, chiar ai mei copii, băiatul meu și nevasta s-au dus în Italia iaca acum s-au dus, soția-i de opt ani acolo și el s-a dus că de-amu aici nu mai puteau.”
Europa Liberă: În următorii patru ani, ce așteptări aveți? Iată, cum se va dezvolta Briceniul, Republica Moldova? Ce perspectivă are?
– „Ce perspectivă are? Eu văd că-s magazine, peste tot locul îs magazine. Altceva ce este? Locurile de muncă unde-s? Numai acești care vând, dar cumpărători? Ce cumpărăm noi? Noi nu cumpărăm nimic, că n-avem pe ce, iaca, n-am în portofel nimic. Îi greu, îi foarte greu, îi foarte greu...”
– „Greu se trăiește.”
Europa Liberă: De ce?
– „Eu, pensionar, și vin aici. Și cu ce ocazie? În loc să mă duc prin țări străine, să mă duc să călătoresc, dar eu șed și vând brânză.”
Europa Liberă: Dvs. o dată la patru ani mergeți și dați votul pentru clasa politică.
– „Ei da, pe naiba. Eu iaca...”
– „Trebuie să se trezească și cu mintea trează să voteze, să știe pentru cine să voteze, dar noi am votat pentru toți acei care au fost. Eu personal mi-am ales, nu vreau să spun pe cine, dar un om care a spus de câteva ori: „toți cei corumpați (corupți) la stenkă (perete), în pușcărie. Вот так! (Iaca așa!) Și acei care-s tineri, care pot, au energie, au posibilități, aceia nu pot să treacă, niciunul. Au rămas iarăși tot aceia și amuși s-or uni socialiștii cu democrații și schimbări n-au să fie nimic absolut, absolut deloc. Eu îs încrezut 100%.”
Europa Liberă: Dar ce schimbări ați așteptat?
– „În primul rând, nivelul de viață. Se vorbește acum că au să se scumpească gazul, electricitatea, benzina nu știu cum de acum au mai ieftinit-o cu vreo 50 de bani. Acestea-s condițiile de viață în care omul poate să trăiască la momentul de față. Și pensia-i joasă, producția îi scumpă și, poftim, hai trăiește cu pensia asta pe care o ai. Dar pensia au ridicat-o cu 5,3%, apoi ce asta-i ridicare?...”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. deputat, ce ați face?
– „Pentru popor trebuie de lucrat, asupra îmbunătățirii vieții, dar la noi îs asupra lor. De ce Dodon a spus 71 de deputați și acum tace și nu spune nimic? Și referendumul acesta ce a dat? N-a dat nimic! Absolut nimic! Foaie verde lobodă și hârtia s-a consumat în dodii și atâta-i.”
Europa Liberă: Dacă se ajunge la alegeri anticipate, mai mergeți să votați?
– „Precis! D-apoi cum? Aici îi activitatea noastră, noi dacă ne-om gândi cu mintea trează și să știm pentru cine să votăm, atunci o să se schimbe situația, dar altfel nu.”
Europa Liberă: Dar de ce lumea își mai vinde votul?
– „De atâta că nu-i ajunge grăunțe în cap.”
– „Poporul trebuie să fie deștept, să se trezească, cu mintea trează să voteze – iaca care-i chestia. Dar noi ne ducem la votare pentru crupe, pentru o sută de lei acolo...”
Europa Liberă: Și după asta, patru ani?
– „Suferim!”
Europa Liberă: Valentina Ursu sunt, de la Radio Europa Liberă.
– „V-am recunoscut.”
Europa Liberă: Am ajuns aici cu microfonul și întrebăm cetățenii: pe ce cale merge azi Republica Moldova?
– „Pe calea calicilor, prăpădiților, la râpă ne duc. La râpă, tot Guvernul și toți acei care sunt încadrați.”
Europa Liberă: Dar dvs. i-ați ales acum, recent?
– „Păi, da! Poporul i-a avut de oameni și acum ei se află deștepți la aceea că eu îs eu, vor numai eu-s, d-apoi eu-sul acela este... și nu-i Dumnezeu, la urma urmei.”
Europa Liberă: Îs patru partide și nimeni nu are majoritate. Cine cu cine trebuie să se unească, ca să facă această majoritate parlamentară?
– „Cei care-s pro-europeni și cei care-s pro-popor și acei care las’ să fie chiar și pro-români, că suntem prăpădiți. Noi dacă nu ne unim, ne mănâncă câinii.”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. unul din 101 deputați, ce ați face acolo?
– „L-aș face pe Ștefan cel Mare.”
Europa Liberă: Cum?
– „Aș pune poporul pe picioare, că atunci ei au dus lupte și au scos țara din criză, dar aiștia se luptă între ei. Mă doare! Tare...”
Europa Liberă: Republica Moldova are o societate dezbinată, unii se văd mai aproape de Est, alții mai aproape de Vest. Ce-i de făcut?
– „De anulat fabula racul, lebăda și știuca. Trebuie terminat odată și pentru totdeauna în Moldova asta, că nu-i atâta tărâm de mare, dar atâta..., să nu spun... mare.”
Europa Liberă: Despre demnitate la moldoveni, ce ne puteți spune?
– „E cel mai dureros că o pierd pe zi ce trece, nu o au sau nu o vor, sau așa-i educația, sau așa-i viața, sau așa-i populația, dar asta este doar punctul de sprijin al persoanei.”
Europa Liberă: Dar a trăi în umilință, ce înseamnă?
– „Asta ca și cum a te da crezării, îndurării și te faci umilit, te lași laș și laș rămâi. Asta-i dureros și-i de nedescris. Să nu ajungă nimeni la așa ceva!”
Europa Liberă: Dar iertare?
– „Iertarea este prima întrebare. Mă bucur de așa întrebare. Da, cea mai mare onoare, fiindcă iertarea face onoarea. Ai cerut iertare, ai onoare; n-ai cerut, ești prost.”
Europa Liberă: În Parlament iertare poate exista?
– „Nu-s de aceia, ei n-au simț. Cu iertare să-mi fie. De iertare nu știu, ei nu-și cer iertare nici în fața lor și nici în popor. Dacă nu au dat mâna cu prezidentul, de-amu ce să mai vorbim? Păi, el îi la lucru, el e dator, ca și cum te duci în biserică și-ți faci cruce, om bun. Așa-i? Nu?”
– „Lasă-i să se unească și socialiștii sunt buni, conduc bine, că lumea nu a trăit rău și cu rușii. Lasă să fie și așa o să fim împreună cu toți, și cu unu și cu altul să trăim bine.”
Europa Liberă: Socialiștii au 35 de mandate, 35 de deputați, cu cine?
– „Da. Și lasă-i să se unească cu democrații, dacă nu, că ei tot îs buni, dar dacă așa s-a nimerit că ei trebuie să conducă, lasă-i să se înțeleagă, cum poporul acesta așa mare a votat pentru ca să fie bine și toți așteptăm bine numai. Așa ar trebui să fie, nu să vadă lumea că ei se sfădesc, se stupesc, se… și de atâta și norodul așa-i, o murit toată încrederea. Chiar Maia Sandu, ce așa rău face că nu se unesc ei între ei, ce? Că noi o privim...”
– „Я считаю, что вообще должен править президент, потому что у нас столько этих депутатов развелось, укоротить немножко, поменьше чтоб было депутатов и чтоб правил президент. Президент – это наш отец, а выходит у нас, что некоторые люди даже руки не подают президенту. Как тогда можно смотреть, как ему людям смотреть в глаза, если не уважают его там в верхах? И нам надо держаться за Россию, потому что мы с одного котла кушали, кушаем, наши дети все по России, честно сказать, за границу кто может и как может, это естественно.” („Cred că în general președintele ar trebui să fie cel care conduce, pentru că s-au plodit atât de mulți deputați, să-i mai reducem, astfel încât să existe mai puțini deputați și să conducă președintele. Președintele este tatăl nostru, dar unii oameni nu dau nici măcar mâna cu el. Atunci cum să-i privească el și să se uite în ochii oamenilor, dacă nu îl respectă acolo, la vârf? Și trebuie să ne ținem de Rusia, pentru că am mâncat dintr-un cazan și mâncăm, copiii noștri sunt peste tot în Rusia. Ca să fiu sinceră, cine poate și cum poate pleacă în străinătate, acest lucru este natural.”)
Europa Liberă: И будущее Молдовы какое должно быть? (Dar viitorul Moldovei care ar trebui să fie?)
– „Будущее я считаю, что будет хорошее.” („Cred că viitorul va fi unul bun.”)
– „Мы всегда надеемся на лучшее, что будут какие-то изменения и что-то пойдёт к лучшему и жизнь будет...” („Noi mereu sperăm la mai bine, că vor avea loc schimbări, totul se va îndrepta spre bine și viața va continua...”).
Europa Liberă: А какие возможны изменения? (Dar ce schimbări pot avea loc?)
– „Ну, какие? Чтобы работа для молодежи была, чтоб пенсионерам пенсии повышали, чтоб цены были доступные, а то пенсии повысили чуть-чуть, а цены растут; чтоб снизили нам цены на свет, на газ, чтоб немножко как в советское время мы жили, чувствовали.” („Ei, care? Tineretul să aibă unde munci, pensionarilor să le fie majorate pensiile, prețurile să devină mai accesibile, fiindcă pensiile le-au majorat doar un pic, iar prețurile cresc; să fie reduse tarifele la energie, la gaz, ca să trăim măcar oleacă ca în timpurile sovietice, să ne simțim ca atunci.”)
– „Вот единственное что плохо, что у нас перекупляют вот этих депутатов, что они продаются. Их надо за это судить. А вот это, что люди голосовали за социалистов, а шоровские со своей программой вошли, это уже никуда не годится, что наоборот я считаю, что за это вот надо наказывать, вообще выгонять депутатов, которые продаются.” („Cel mai grav lucru este că deputații se vând și trec dintr-un partid în altul. Pentru asta ar trebui judecați. Și e strigător la cer faptul că oamenii votau pentru socialiști, dar au intervenit ai lui Șor cu programul lor și i-au ademenit pe foarte mulți votanți de-ai socialiștilor. Ar trebui să fie pedepsiți, iar deputații transfugi – alungați din Parlament.”)
Europa Liberă: Ce ați cules după ce ați ales?
– „Ce am cules? Tot aceeași poveste ce a fost.”
Europa Liberă: Și acum ei acolo nu pot găsi limbaj comun, cine cu cine să se unească ca să guverneze în următorii patru ani. Dvs. ce sugestii aveți pentru deputați?
– „Să-i măture pe aceștia care sunt aleși, să vină alții la putere care-s pentru norod, că aceștia nu-s pentru norod.”
Europa Liberă: D-apoi nu tot cetățenii i-ați ales pe aceștia care au ajuns?
– „Eu n-am fost, eu am zece ani de când nu mă duc la votare, n-am încredere și nici nu mă duc, bărbatul se duce, dar eu nu mă duc. Niciunul nu-i bun.”
Europa Liberă: Și dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, se schimbă situația?
– „Dacă or ajunge la anticipate, poate se va schimba, poate-poate, dar precis nu se știe încă.”
Europa Liberă: Și credeți în viitorul Republicii Moldova?
– „Ei, din ce merge… la râpă se duce. Ei știți ce vor? Ei de-amu așteaptă tot tineretul să se golească din țară, să rămână moșnegii care în bețe merg și aceea și pe-aceștia i-or tot umbla așa-ia, ei pe aiștia, moșnegăria asta și babele, îi vor tăpuși cum vor vrea…”
– „Ce, un moșneguț sau o babă dacă primește 1.000 de lei, ce, ea de-amu avea bucurie să se ducă să voteze pentru ce, pentru dânșii ca să pună în buzunar, să se hrănească ei, bandiții? Și baba ceea ce să facă cu 1.000 de lei? De foc îi trebuie, de mâncat îi trebuie, comunalele de plătit trebuie! E trist! S-au dus copiii și mi-au lăsat nepoții, ca să se poată întreține.”
Europa Liberă: Și unde-s plecați copiii?
– „La Rusia. Și lucrează, măcar știe că câștigă o copeică, o câștigă.”
– „Мы вообще ничего не ждём, мы вообще рано или поздно уедем отсюда, если будет возможность. Против системы ж не пойдёшь, согнёшься. Точка возврата была давно потеряна, надо было ещё в 90-ых это всё…” („Nu așteptăm nimic, vom pleca mai devreme sau mai târziu, dacă apare o posibilitate oarecare. Împotriva sistemului, nu poți merge, te vei îndoi. Punctul de întoarcere a fost pierdut cu mult timp în urmă, a fost necesar încă în anii ‘90 totul de schimbat.”)
Europa Liberă: Вы ещё молодой, от Вас тоже зависит будущее Молдовы. (Sunteți încă tânăr. Și de Dvs. depinde viitorul Moldovei.)
– „Да, я молодой, но если с такой политикой я даже на пенсию не буду иметь с чем выходить, мне не хватит здоровья, чтобы здесь прожить. У меня никакой социальной защиты нет. Страшно тут подумать, в этом даже разобраться не хочется, потому что будешь много думать, состаришься. Проучился тут, имею два образования и не имею ни работы, и даже если имею, то на те деньги не смогу прожить. Идти работать в какую-то структуру государственную, там надо иметь «крышу». Короче, нереально.” („Da, sunt tânăr, dar cu o astfel de politică nici măcar la o pensie decentă nu va ajunge, nu voi avea suficientă sănătate pentru a mai trăi aici. Nu am nicio protecție socială. Este groaznic să te gândești, nici măcar nu vreau să înțeleg acest lucru, pentru că dacă gândești mult, îmbătrânești înainte de vreme. Am studiat aici, am două facultăți și nu am un loc de muncă și chiar dacă lucrez, nu pot trăi cu acei bani. Pentru a ocupa un post într-o structură de stat, trebuie să ai pe cineva care să pună pile acolo. Pe scurt, viitorul aici e ireal.”)
Europa Liberă: А кто с кем сейчас должен править Молдову? (Dar cine cu cine trebuie să conducă Moldova?
– „Не могу сказать.” („Nu vă pot spune.”)
Europa Liberă: Там четыре партии. Acolo sunt patru partide.
– „Да, но не могу, они там все уже друг с другом переговариваются неофициально, я даже не могу сказать, что они там будут делать, они там между собой готовы продать друг друга.” („Da, dar nu pot, ei vorbesc deja informal unul cu celălalt, chiar nu pot spune ce vor face acolo, ei sunt gata să se vândă reciproc.”)
Europa Liberă: А если будут досрочные выборы, будете участвовать? (Dacă vor fi alegeri anticipate, veți participa?
– „Ну, конечно! Будем участвовать, как и в тех.” („Da, desigur! Vom participa ca și la celelalte.”
Europa Liberă: Cine ar trebui să guverneze țara?
– „Ca să guverneze țara trebuie tineri, nu aceștia care stau de-amu și stau în Parlament, dar trebuie să vină niște tineri; sunt băieți la noi deștepți, sunt băieți școliți care au învățat cu
Ca să guverneze țara trebuie tineri, nu aceștia care stau de-amu și stau în Parlament, dar trebuie să vină niște tineri...
capacitățile lor, dar nu au învățat că ori un bou, ori o vacă au dat și i-au învățat pe dânșii, dar să vină care într-adevăr au învățat, dar nu din ăștia care au învățat pe nota „3” și au cumpărat diplome ori ceva, dar să fie așa, să fie un deputat cum e artistul, are capacități că el e artist și cântă frumos, așa trebuie să fie un deputat cum…”
Europa Liberă: Cetățenii care au ieșit la vot au trimis patru partide, deputați din patru partide acolo în Parlament. Care din aceste partide trebuie să se unească ca să facă o majoritate?
– „Nu au majoritatea nimeni, nici nu o să aibă majoritatea și dintr-aceștia nu văd care să se unească, iaca chiar partidul ACUM nu are cu cine se uni și dacă o să fie alegeri anticipate – schimbări nu o să fie mari.”
Europa Liberă: Și ce-i de făcut?
– „Mă uit la Partidul Democrat să facă cu ACUM, tot rămâne iarăși patru ani, vin cu socialiștii, iar tot nu vor fi schimbări.”
Europa Liberă: Și pe ce cale va merge Moldova în continuare?
– „Calea este una: Unirea cu țara numai.”
Europa Liberă: Dar până la Unire?
– „Până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții, dar numai Unirea, când să fie o țară, să fie așa… Dar noi ce avem? Este centrul, sudul și Briceniul.”
– „Eu am votat pentru ACUM și dacă a mai fi o dată – tot pentru dânșii am să votez.”
Europa Liberă: Și vedeți că Blocul ACUM are 26 de mandate.
– „Las’ că pe urmă o să aibă 29, dacă o să mai fie o dată.”
Europa Liberă: Dar majoritatea cine să o formeze?
– „Toți uniți, toate partidele, toți dacă o să fie uniți cum toate astea, dar nu fiecare prin bani și la noi trebuie să fie două-trei partide și gata, dar nu că toți, fiecare partiduțul lui are...”
Europa Liberă: Ați ales 101 deputați, i-ați trimis în Parlament, ei acolo nu se pot înțelege cine cu cine să facă majoritate. Ce le sugerați?
– „Ei trebuia demult să se înțeleagă, dacă și nu se înțeleg, znacit (înseamnă că) nu se înțeleg, să se razbirească (lămurească) între dânșii.”
Europa Liberă: Și dacă se ajunge la alegeri anticipate?
– „Tot aceștia o să fie, cei mai deștepți sunt plecați și aș da o perspectivă ca să se întoarcă ei și să conducă ei. Și să nu fure, să nu promită, iaca când vin acum promit, patru ani de zile nu-i vezi, dar să vină ei, aceștia să se gândească pentru părinți, pentru bunei, pentru ca țara să aibă o clasă politică înțeleaptă care să se gândească nu numai pentru dânșii, dar și pentru nepoții și pentru strănepoții noștri.”
* * *
Rezultatele neconcludente ale alegerilor din februarie ar putea avea consecințe la nivel local. În absența unei majorități parlamentare este greu de anticipat când și cum vor avea loc alegerile locale, care ar trebui, potrivit legislației actuale, să se țină la vară. În plină confuzie electorală, am discutat cu Alexei Busuioc, primarul satului Capaclia, raionul Cantemir, despre ce vor și ce pot face actualii aleși ai poporului, după ce au obținut încrederea cetățenilor de a-i reprezenta în forul legislativ.
Alexei Busuioc: „Cu tot arsenalul ei pe care îl are, eu cred că nici guvernarea nu are răspuns la ceea ce se întâmplă astăzi în Legislativ, doar că tare îmi pare rău dacă ar fi acesta un joc, ca un fel de preludiu la un lucru care de mult deja este stabilit, făcut, doar că se joacă ca o pisică cu un șoricel, așa.”
Europa Liberă: Adică ce ar fi fost din timp stabilit – o coaliție PD-PSRM?
Alexei Busuioc: „...PD-PSRM, da. Eu cred că ea a fost stabilită...”
Europa Liberă: De ce credeți asta?
Alexei Busuioc: „Ea este stabilită, doar că poate ar fi intervenit cumva pe ultima sută de metri ceva schimbări, dar părerea mea este că n-ar fi benefică coaliția dintre PDM și PSRM.”
Europa Liberă: De ce nu ar fi una care ar ajuta să se depășească criza politică?
Alexei Busuioc: „Vă spun de ce. Ar fi malefică, pentru că ar fi o continuitate la actuala guvernare. Deci, chiar dacă ar fi un ministru, doi, trei băgați acolo din PSRM, ei vor fi doar ca mobilier. Doi: finanțările externe așa și nu vor fi deblocate. Asta trebuie să înțeleagă toți. Or, la ora actuală din 42 de miliarde, dacă nu greșesc, bugetul național este o gaură de vreo șapte miliarde, în ultimele calcule, șapte miliarde și jumătate.
Noi ne bucurăm de pensiile astea, de 600 de lei pe care le mai iau cetățenii, lucru foarte bun; ne-au mărit salariile la primari, drept că cu două-trei luni înainte de alegeri – lucruri foarte bune la nivel financiar, dar oamenii care înțeleg un pic mai mult și mai adânc, acolo este o gaură foarte mare și ei înțeleg că nu poate să meargă până la nesfârșit să preseze agenții economici din Republica Moldova. Este și așa informația că asupra la orice business mai serios, doar că el n-o să aibă curajul ca să vă spună, se face un presing extraordinar pe business, presiune absolut peste tot – și businessul, și administrația publică locală.
Deci, anul ’37 se întoarce. Și aici nu vor putea să mai împrumute bani de la băncile comerciale, pentru că ei le împrumută la un procent mai mare și cel care ar putea să scoată din impas gaura asta sau bugetul țării cu șapte miliarde și jumătate ar fi Blocul ACUM. Europenii sunt gata imediat să înceapă discuțiile în cazul în care cineva din Blocul ACUM preia Guvernul – fie că Maia Sandu, fie că altcineva. Eu nu văd chiar și din punct de vedere nu numai politic, eu nu văd chiar din punct de vedere economic.”
Europa Liberă: Dar câtă stabilitate ar aduce un Cabinet de miniștri minoritar, ținând cont că totuși multe structuri sunt deținute de PD?
Alexei Busuioc: „Dacă vreți, cum se clădesc, tot așa se scot înapoi structurile. Într-o săptămână îi curat, totul îi curat, dacă ar fi o voință politică conjuncturală. Eu îs tot de părerea asta că trebuie alegeri anticipate, doar că într-o formulă nouă. Deci să revenim la votul proporțional, să nu mai fie 61, cum au vrut ei acolo populismul acesta, dar 101...”
Europa Liberă: Dl Filip a spus acum că, dacă se ajunge la anticipate, totuși în baza rezultatelor referendumului ar trebui să fie aleși în următorul Legislativ 61 de deputați.
Alexei Busuioc: „Da, dar trebuie să fie votat de către Parlament, de noul Parlament. Deci, ceea ce înseamnă că ele încă merg pe vechi. Dl Filip și-a spus părerea lui, dar aici mai sunt și altele. Doar dacă va fi formată o coaliție majoritară, poată să meargă chestia asta, dar dacă este un vot de conjunctură, aici chiar într-adevăr nu văd eu 61, dar au să fie 101 până la urmă. Asta mă interesează cel mai mult.”
Europa Liberă: Dacă se înțeleg socialiștii și democrații să guverneze în următorii patru ani Republica Moldova, cum împart puterea?
Alexei Busuioc: „Eu cred că ei deja s-au înțeles. Dar dacă s-au înțeles, PSRM-ul intră pe linie moartă, deci e soarta PCRM-ului sută la sută, soarta PLDM-ului sută la sută. Ei mor, deci la următoarele alegeri, dacă ei se unesc acum, eu vă scriu, pun semnătura, o să vedeți că la următoarele alegeri PSRM-ul moare, pentru că, chiar dacă sunt majoritatea asta PSRM-ul pro-rusesc, așa să zicem, de orientare răsăriteană, ei tot nu-și doresc. Nu știu ce a făcut PD-ul acesta așa de grav, dar văd că nimeni cam nu-l dorește. Și aici numai ei nu înțeleg că nu-i dorește nimeni și cu ajutorul presiunilor cred că încearcă să se mențină. Eu cred acum că liderii, atât liderul PDM, cât și liderul socialiștilor, ei sunt într-o situație de zugzwang, îi zice în șah.”
Europa Liberă: Cine – dl Plahotniuc și dna Greceanîi?
Alexei Busuioc: „Dar nu mai spunem dna Greceanîi, pentru că noi știm că este dl Dodon. Înțelegem că, din punct de vedere juridic, îi dna Greceanîi, dar de facto este dl Dodon. Eu cred că ambii sunt în zugzwang.”
Europa Liberă: Cine de cine depinde – dl Plahotniuc de dl Dodon sau, invers, dl Dodon de dl Plahotniuc?
Alexei Busuioc: „Eu cred că nimeni nu mai depinde de nimeni deja, totuși depinde foarte mult de conjunctura internațională acum.”
Europa Liberă: Faptul că Igor Dodon a mers de câteva ori la Moscova...
Alexei Busuioc: „Și faptul că Filip deja s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei, deci aici sunt, vă spun...”
Europa Liberă: Ce dă de înțeles acest lucru?
Alexei Busuioc: „Dă de înțeles că ea era demult făcută, cred eu, PSRM-PDM, dar acum adică se creează niște premise încetișor-încetișor pentru o coaliție.”
Europa Liberă: Credeți că această coaliție, PD-PSRM, trebuie să aibă blagoslovirea Moscovei?
Alexei Busuioc: „PSRM-ul sută la sută trebuie să aibă blagoslovirea Moscovei. De PDM nu pot spune nimic, nu am informații clare, dar aici, la PSRM, nici nu trebuie să ai informații
Păcat că noi nu avem Bucureștiul ca să fugim și noi la București...
de ordin mai închis, ele se văd pe față. Și ce e ce-i mai interesant, ei nici nu ascund lucrul acesta. S-a făcut o mișcare micuță la Chișinău, pac!, unul fuge la Moscova, iar o mișcare micuță la Chișinău – iar au fugit la Moscova. Mă rog, poate asta-i a lor. Păcat că noi nu avem Bucureștiul ca să fugim și noi la București.”
Europa Liberă: Dacă e să credem presei ruse, Moscova nu l-ar agrea pe liderul PD, Vladimir Plahotniuc.
Alexei Busuioc: „Păi de aia și zic despre zugzwang. Orice mișcare ar face, ei acum pierd.”
Europa Liberă: Ei, cine?
Alexei Busuioc: „Eu cred că și PDM-ul pierde. Cred că PDM-ul e într-un impas mare, mai ales din punct de vedere internațional. Eu despre asta vorbesc acum, pentru că ei pot să ia puterea și până în seară formează totul, dacă vor.”
Europa Liberă: Cine?
Alexei Busuioc: „PDM-ul cu socialiștii. Este o problemă ce o să se întâmple mai departe. E un joc strategic foarte bine gândit. Adică, PDM-ul și-ar dori o coaliție dintre PSRM și ACUM. Problema este că ACUM-ul nu va accepta sub nicio formă lucrul acesta.”
Europa Liberă: Dar de ce și-ar dori democrații o coaliție dintre deputații Blocului ACUM și cei socialiști?
Alexei Busuioc: „Vă spun de ce. Pentru că ei știu foarte bine,
Unica persoană care ar putea debloca finanțările externe este doar Maia Sandu...
democrații dețin informații foarte serioase. Unica persoană care ar putea debloca finanțările externe este doar Maia Sandu. Din păcate sau din fericire, eu nu știu aici.”
Europa Liberă: Pentru dvs., administrația publică locală, contează foarte mult în cât timp se formează această majoritate parlamentară, pentru că acești deputați trebuie să voteze data scrutinului general local.
Alexei Busuioc: „Doar asta ar conta, că în rest, noi trăim cu viața noastră la sate. Pe noi cel mai puțin ne interesează cârnațul de la aceștia de la Chișinău. Da, eu personal nu mi-aș dori ca să fie mandatul meu de primar extins până prin septembrie, octombrie ș.a.m.d., chiar nu mi l-aș dori...”
Europa Liberă: De ce?
Alexei Busuioc: „Pentru că acesta-i ultimul mandat și eu am alte planuri, alte proiecte deja, prin luna iulie-august am alte proiecte și n-aș vrea să se întindă până la nesfârșit lucrul acesta. Totuna o să aibă o finalitate. Mă bucur că avem fondul rutier, noi încetișor ne facem treburile la sat, cât de cât avem o mică autonomie. Dacă n-ar fi presiunile și nu ar fi chestiile astea, noi avem o autonomie de care putem să ne servim și să mergem înainte, fără mari perturbații pe care le aveți aici, la Chișinău.”
Europa Liberă: Dacă nu se depășește acest impas politic, se zice că se ajunge la alegeri anticipate, care ar putea să aibă loc în aceeași zi cu alegerile locale.
Alexei Busuioc: „Asta este rău. Doar dacă ar avea loc înțelegerea între PSRM și ACUM ca să voteze situativ, să revenim la votul proporțional, eu îmi doresc alegerile anticipate.”
Europa Liberă: Și ele dacă coincid cu data alegerilor locale?
Alexei Busuioc: „Nu-i bun așa, nu este bine, nu este bine, părerea mea...”
Europa Liberă: De ce nu este bine, pentru că se va folosi în exces resursa administrativă?
Alexei Busuioc: „Totul.”
Europa Liberă: Că va fi zăpăcit alegătorul care va avea mai multe buletine de vot în mână?
Alexei Busuioc: „Primul lucru – va fi zăpăcit alegătorul. Primul lucru! Al doilea – va fi o presiune fără precedent și cu imixtiuni financiare extraordinar de mari.”
Europa Liberă: Cine poate face presiuni?
Alexei Busuioc: „Presiuni administrative – doar PDM-ul, restul partidelor – financiare. Deci, Partidul „Șor” și PSRM-ul, dar, per ansamblu, toate trei partidele – PSRM, PDM și Partidul „Șor” –, dacă ajungem la anticipate, vor fi presiuni fără precedent, financiare, adică pungi și tot felul de promisiuni cu bani. Totul va fi finanțat cu bani.”
Europa Liberă: Și oamenii nu-și dau seama că, dacă li se cumpără votul, li se fură viitorul?
Alexei Busuioc: „Ba da, da! Dar migrația asta masivă care a avut
loc în Republica Moldova, doar au plecat oamenii cei mai de valoare, oamenii care sunt apți de muncă, care au o altă gândire...”
Europa Liberă: Din satul Dvs., de la Capaclia, câți au plecat?
Alexei Busuioc: „Extraordinar de mulți!”
Europa Liberă: Câți?
Alexei Busuioc: „Dacă avem 1.700 de alegători pe listă, în jur de vreo 800 sunt plecați.”
Europa Liberă: Deci, 50 la sută din populația, cetățenii cu drept de vot?
Alexei Busuioc: „Cam 50 la sută sunt plecați. Da, populația este plecată. Au rămas doar cei din sfera socialmente vulnerabilă, cărora, din păcate, acum li se dau 600 de lei. Și eu văd reacția oamenilor în sat, că ei sunt foarte mulțumiți, bătrânii, pentru acele 600 de lei, că nimeni nu le-a dat niciodată, dar, uite, ăștia le-au dat și tot așa... Adică, consultanții ăștia de la PD sau de la guvernare, care au făcut scenariile astea, ei le-au făcut cu bătaie lungă și ele într-adevăr au efect la sat, pentru că nu atâta efectul, că el...
Vă dați seama că poate veni timpul ca prin august-septembrie nici să nu mai avem ce plăti nimic de-acum, adică țara moare, total e pe brânci. Dar, dacă ar fi alegeri anticipate prin iunie-iulie și ei mai au încă finanțe să mai împrumute de prin bănci și să dea lucrurile astea, ar putea să aibă un efect.”
Europa Liberă: Ce schimbă alegerile anticipate?
Alexei Busuioc: „Dacă-s pe nou, făcute pe nou...”
Europa Liberă: Dacă sunt în baza votului proporțional?
Alexei Busuioc: „Proporțional, adică pe vechi, hai să-i spunem, nu pe nou, într-adevăr, vor fi alegerile mai corecte și mai adecvate, pentru că, dacă vă uitați după numărul de votanți ai ACUM-ului și ai PDM-ului, ACUM-ul are mai mulți votanți, deși are mai puțini deputați, atenție...”
Europa Liberă: E puțin probabil să se revină la votul proporțional.
Alexei Busuioc: „De ce?”
Europa Liberă: Pentru că socialiștii ezită să spună dacă ar vrea să se revină.
Alexei Busuioc: „Păi atunci așa și să spună: noi avem coaliție bătută în cuie cu PDM-ul și să nu se joace de-a mâța cu șoarecul PSRM-ul cu ACUM. La discuțiile astea care se fac acum, ăștia vin cu lecția lor învățată...”
Europa Liberă: Cine?
Alexei Busuioc: „PSRM-ul. Că ei vor coaliție de guvernare, în timp ce ACUM-ul a spus: Noi nu putem să avem niciun fel de coaliție; este vorba de un vot situativ, schimbăm, facem Guvernul minoritar și după aia vedem de-acum dacă într-un an, în doi, când declanșăm alegerile parlamentare, dar trebuie mai întâi să fie eliberate instituțiile de stat de sub presiune.”
Europa Liberă: Cine ia astăzi decizia, ce trebuie să se întâmple în Republica Moldova în continuare?
Alexei Busuioc: „Nu-i în Moldova decizia, nu este în Moldova. Decizia astăzi nu aparține Chișinăului.”
Europa Liberă: Dar aparține cui?
Alexei Busuioc: „Nu știu, dar numai nu la Chișinău.”
Europa Liberă: Moscova sau Bruxelles-ul decide?
Alexei Busuioc: „Cred că dacă se înțeleg Moscova și Bruxelles-ul, lucrurile au să fie mai simple, cu mult mai simple. Asta-i o părere subiectivă.”