La ieșirea din minister, Vasnețov a declarat presei că acțiunile autorităților de la Chișinău sunt „neprietenoase” și că va urma un răspuns din partea Moscovei.
Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că diplomatul rus are la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi teritoriul R. Moldova.
Expulzarea lui vine imediat după perchezițiile din Parlament, efectuate pe 31 iulie de angajații Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
În urma acestor percheziții, un funcționar din Parlament și altul de la Poliția de Frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot. Potrivit procurorilor, ei ar fi cules și livrat informații care „dăunează intereselor R. Moldova” unui angajat al Ambasadei ruse de la Chișinău.
Oleg Vasnețov a spus că este „ciudat” că diplomatul rus este declarat persona non grata atâta timp cât cercetările încă nu s-au finalizat și „nu a fost acumulată o bază de dovezi”.
Comentând reținerea celor doi funcționari, președinta Maia Sandu a declarat, într-un interviu la Jurnal TV, că „cel mai important acum este să ne asigurăm că se sancționează acest exemplu de trădare de patrie în modul cel mai dur, așa cum scrie legea”.
Acum un an, R. Moldova a expulzat 45 din cei 70 de diplomați ruși și angajați din personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, după ce o anchetă jurnalistică a scos la iveală un număr „excesiv” de antene pe clădirile ambasadei.
Lista actualizată după expulzarea diplomaților ruși arată că la Ambasada rusă de la Chișinău au rămas 10 diplomați, care au fost acreditați în R. Moldova în perioade diferite, din 2013 până în 2022.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te