Moldova, gata să înceapă controlul comun cu România. Deocamdată în vama Leușeni-Albița 

Vama Leușeni

Autoritățile de la Chișinău au anunțat, la încheierea unei ședințe a comisiei de situații excepționale, că sunt pregătite să-și amplaseze echipele de vameși și polițiști de frontieră pe partea română, pentru a începe de mâine controlul comun în vama Leușeni-Albița de la hotarul cu România.

### Vezi și... ### Un prim pas pentru deblocarea TIR-urilor de la granița moldo-română 

Măsura a fost testată, timp de câteva zile, urmare a unei înțelegeri între premierii moldovean și român din 10 iunie, de la București, Leușeni-Albița fiind una din vămile cu cele mai multe camioane în așteptare.

„Suntem gata și înștiințăm autoritățile partenere din România, astfel încât mâine la prima oră și partea română să facă parte din această schemă nouă de lucru, care ne va permite deblocarea situației”, a spus într-un briefing la Chișinău ministra afacerilor interne, Ana Revenco. Ea nu a precizat dacă România este deja pregătită pentru această măsură.

### Vezi și... ### Leușeni-Albița: punctul de trecere unde funcționează prima echipă moldo-română de vameși

Ministra a mai spus că deciziile adoptate în timpul ședinței comisiei de azi de la Chișinău permit deplasarea, prin derogare de la lege, pentru efectuarea acestui control, a echipelor moldovene pe teritoriul român.

Instalarea echipelor mixte ar urma să fluidizeze traficul de camioane la hotarul moldo-român, aglomerat mult în ultimele săptămâni urmare a direcționării pe căi terestre a fluxurilor de marfă exportate anterior prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate acum urmare a războiului.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia promite un coridor umanitar pentru civilii din Severodonețk