Parlamentul de la Chișinău a ratificat un acord de împrumut între R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”. Împrumutul, în valoare totală de 300 de milioane de euro, ar ajuta Moldova să-și asigure rezerve de gaze naturale și să compenseze posibilele întreruperi ale livrărilor.
Ministrul infrastructurii, vicepremierul Andrei Spînu, a declarat că există riscul ca livrările de gaze să fie limitate sau sistate, în condițiile în care concernul rus Gazprom are dreptul de a rezilia unilateral contractul de furnizare a gazelor naturale Republicii Moldova. „Am avut situații când am fost informați că în decurs de 48 ore vor fi sistate livrările. În cazul în care apare peste noapte o astfel de situație, ar trebui să avem de dimineață stocuri disponibile ca să putem asigura cu gaze cetățenii noștri”, explicat vicepremierul.
### Vezi și... ### Vor fi gaze la iarnă?Împrumutul va fi acordat pe un termen de trei ani, în două tranșe. Prima, de 100 de milioane de euro, va fi utilizată pentru crearea stocurilor strategice de gaze naturale. Cea de-a doua, de 200 de milioane de euro, va fi folosită pentru achiziții în situații de urgență, în cazul unor întreruperi a aprovizionării. Gazele vor fi cumpărate de la traderi de pe piețele regionale și vor fi stocate în depozitele subterane din regiune. Achizițiile vor fi făcute de comerciantul de energie de stat Energocom, în urma unor licitații, în condițiile stabilite de BERD.
Vicepremierul a precizat că în cazul în care Gazprom va sista livrările spre Moldova, cele 300 milioane de euro vor ajunge cel mult pentru o lună, într-o iarnă cu consum mediu de gaze. Rezervele de 24,5 de milioane de metri cubi cumpărate anterior de Energocom de la Moldovagaz ar asigura cu gaze R. Moldova pentru aproximativ 3 zile pe timp de iarnă.
Una dintre cele mai sărace țări din Europa, R. Moldova este aproape în totalitate dependentă de livrările de gaze rusești pentru nevoile sale industriale și de încălzire.
Gigantul energetic rus Gazprom, controlat de stat, și R. Moldova au semnat un acord de furnizare a gazelor până în 2026, în urma unor negocieri dificile privind prețul.