În Moldova, pădurile ocupă numai 11-13% din teritoriu, iar defrișările sunt în creștere

Date publicate la Chișinău cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurii, care se marchează la 21 martie, arată că în Moldova defrișările sunt în creștere, în vreme ce sădirile de puieți se mențin cam la același nivel.

Potrivit datelor Moldsilva citate de site-ul Zugo.md, în 2019 Republica Moldova avea 380,7 mii de hectare de „zonă verde”.

Înaintea sărbătorii de duminică, mai mulți experți de mediu din R. Moldova au avertizat că pentru a evita ca țara să rămână fără apă, e nevoie să crească nivelul de împădurire.

Vorbind la o conferință de presă găzduită de agenția de presă IPN, vineri, experții au atras atenția că pădurile ocupă numai 11-13% din teritoriul țării, ceea ce este prea puțin, rezultatul fiind și diminuarea rezervelor de apă.

Ina Coșeru, președinta Centrului național de Mediu, a spus că „ariile științifice (forestiere) sunt doar rezervații pe hârtie și în acestea sunt permise toate tipurile de tăieri” de copaci.

Iar Valeriu Caisîn, expert în silvicultură, a deplâns lipsa de interes a autorităților moldovene pentru redresarea situației, spunând că „eforturile de extindere a pădurilor se fac din fonduri internaționale”.