Moldova primește de la UE 15 milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică

Uniunea Europeană oferă R. Moldova 15 milioane de euro pentru sporirea eficienței energetice a mai multor instituții medicale. Banii ar urma să fie folosiți pentru îmbunătățirea izolației termice, sisteme de iluminat moderne și pentru sisteme de încălzire și răcire eficientă, cu un consum mai mic și performanță mai bună.

Acordul de grant a fost semnat marți, 13 septembrie, între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Banca Europeană de Investiții.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat că cele 15 milioane de euro completează împrumutul de 60 de milioane de euro din partea UE pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Statul va co-participa cu 19 milioane de euro, bugetul proiectului ajungând la 94 de milioane de euro.

Spânu a mai declarat că, în prima etapă a proiectului, vor fi efectuate audituri energetice pentru complexele de clădiri ale Institutului de Medicină Urgentă, Institutului de Cardiologie, Institutului Oncologic, Institutului Mamei și Copilului, Spitalulului Clinic Republican, Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalului Clinic Bălți și Spitalului Clinic de Psihiatrie Codru.

La rândul său, șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții în Moldova, Alberto Carlei, a spus că eficiența energetică este un element-cheie pentru Moldova.

Guvernul moldovean a aprobat, la 24 august, un plan de raționalizare a consumului de energie, în anticiparea unei eventuale reduceri sau chiar sistări a livrărilor de gaze de la concernul rus Gazprom, în perioada rece a anului (octombrie – martie).

### Vezi și... ### Raționalizarea consumului de gaze: guvernul renunță la cele mai severe măsuri