Moldova primește de la UE încă 75 de milioane de euro pentru atenuarea crizei energetice

Semnarea Acordului de finanțare privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”, Bruxelles, Decembrie 2021

Republica Moldova va primi un ajutor nerambursabil de 75 de milioane de euro, adițional la suportul de 60 de milioane de euro primit de Chișinău în luna decembrie a anului trecut, ca sprijin bugetar pentru a răspunde crizei energetice.

Un amendament la Acordul de finanțare dintre guvernul moldovean şi Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru R. Moldova” a fost semnat joi, 21 iulie, informează Ministerul Finanțelor.

Un comunicat al instituției anunță că cele 75 de milioane de euro urmează să fie debursate într-o singură tranșă, după îndeplinirea anumitor condiționalități.

Potrivit acordului, guvernul ar trebui să obțină „progrese satisfăcătoare în ceea ce privește atenuarea impactului creșterii prețurilor la gaze” și să-și consolideze capacitățile de sprijin focusat pe cele mai vulnerabile categorii de persoane.

Autorităților de la Chișinău li se mai cere să mențină o „politică macroeconomică orientată spre stabilitate”, să îmbunătățească managementul finanțelor publice și să dea dovadă de transparență în gestionarea bugetului.

Acordul de finanțare, care ajunge acum la un total 135 de milioane de euro, mai prevede că vor fi sprijiniți cetățenii cel mai afectați de creșterea prețurilor la energie, banii urmând să fie investiți și pentru a crește eficiența și securitatea energetică a Republicii Moldova.