Privatizarea unei locuinţe şi tertipurile birocraţiei

Clădirea de pe strada Tiraspol 11

În decembrie 2017, Judecătoria Chișinău i-a îndreptățit pe locatarii imobilului din strada Tiraspol 11...

Your browser doesn’t support HTML5

Privatizarea unei locuinţe şi tertipurile birocraţiei


De mai bine de un deceniu bat pragurile instituțiilor publice, pentru a obține dreptul de a privatiza spațiul în care locuiesc. Le-au crescut copiii mari, dar ei continuă să se învârtă într-un cerc vicios, căutând să-și îmbunătățească condițiile de trai, la care au pe deplin dreptul. Este istoria tristă a locatarilor unui fost cămin pentru nefamiliști, angajați ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei. Fiecare din cei 30 de locatari ai imobilului cu două etaje, situat chiar în inima capitalei, a obținut o odaie încă pe când era tânăr angajat la întreprindere. Ulterior, căminul a obținut statut de imobil de locuit, iar chiriașii au primit bonuri de repartiție, astfel obținând și dreptul de a le privatiza.

În anul 2005 locatarii aveau întreg pachetul de acte necesare pentru privatizare, dar până în prezent încă nu au reușit barem să ajungă la comisia de privatizare. Iată ce ne spune una dintre locatare Raisa Șarcanean: „Am pregătit toate actele. Am depus tot ce trebuia pentru privatizare. În ultimul moment, un reprezentant al Căii Ferate de la Primăria Chișinău a dispărut cu toate actele și pana azi nu știm unde e acel dosar. Am început să adunăm actele din nou, dar ca să le faci, actele costă. Îs cheltuieli foarte mari, iar salariul e mizer, zile pierdute. Peste tot unde ne ducem, e dificil să obținem actele. La Cadastru am obținut actele doar după ce am chemat Poliția, ne-am revoltat…”

Odată ce își privatizează modestele odăi în care acum locuiesc câte 4-5 persoane, locatarii ar putea încheia contracte cu dezvoltatori în costrucție, ca să reconstruiască imobilul și să obțină astfel spațiu mai mare pentru trai, cu toate comoditățile necesare. Temerea oamenilor este că tărăgănarea procesului de privatizare s-ar face în mod intenționat, pentru că în luna mai curent expiră termenul de privatizare a patrimoniului public. Ei nu exclud că există interese ascunse a unor funcționari pentru imobil și teren, care se află în centrul capitalei, și care ar costa câteva milioane de euro. Avocata Fulga Grabovschi, care a preluat la o etapă cazul locatarilor din căminul CFM, susține că, inițial, conducerea Căii Ferate le-a dat undă verde locatarilor pentru privatizare, angajându-se să transmită imobilul, conform procedurii, administrației publice locale, adică Primăriei Chișinău, ulterior însă aceasta nu și-a recunoscut deciziile: „Acest dosar se afla la Direcția locativ-comunală. Dosarul era deplin, cu toate autorizațiile necesare. Aveau și documente prin care conducerea de atunci le spunea locatarilor că este dispusă să transmită imobilul la administrația locală, ca să înceapă procesul de privatizare. După care dosarul la un moment dat a dispărut. Am solicitat personal, cu cerere oficială, la Primărie să ne dea dosarul sau să avem acces la el, la care ni s-a spus că nu există un dosar cadastral pe acest imobil la Primărie.”

Tertipurile birocraților din sistemul administrației publice nu se opresc aici. În timp ce locatarii încercau să-și apere dreptul la privatizare în instanța de judecată, adresa imobilului a fost schimbată, fără ca aceștia să fie anunțați. Acest șiretlic, susține avocata, ar fi fost utilizat pentru ca în caz că locatarii obțin câștig de cauză în instanță, așa cum s-a și întâmplat, ei să nu poată intra în drepturi, deoarece imobilul pentru care s-au judecat, nu mai există în acte: „Am solicitat certificatul din Registrul bunurilor imobile și atunci am avut o surpriză. Oamenii nici nu știau că de fapt adresa poștală a bunului imobil în care au trăit toată viața a fost între timp modificată. Ei se judecau. În proces, figura obiectul litigiului imobilul din strada Tiraspol 11, dar în actele Registrului bunurilor imobile, clădirea era trecută deja pe adresa Tiraspol 11 A”.

Directorul general al ÎS Calea Ferată a Moldovei, Iurie Topală, se spală pe mâini și spune că el a preluat acest caz întortocheat, dar promite să se conformeze deciziei judecătorești: „Nu de la mine se trage asta, eu am preluat cazul, nu eu am început judecățile cu oamenii. Eu apăr averea statului, de asta stau în această funcție, o fac conform legislației. Dacă o să decidă instanța, eu ce pot să fac? Decizia instanței e lege. Dacă instanța o să spună că oamenii trebuie să privatizeze, o să privatizeze. Dar o să privatizeze conform hotărârii de judecată.”

În decembrie 2017, Judecătoria Chișinău i-a îndreptățit pe locatarii imobilului din strada Tiraspol 11, menționând clar că oamenii au dreptul, conform legii, să privatizeze locuințele. Administrația ÎS CFM, care promitea să se conformeze deciziei instanței de judecată, a atacat în apel hotărârea magistraților.