R. Moldova cheamă la calm și promite ajutor refugiaților ucraineni

Mulți locuitori ai capitalei ucrainene Kiev s-au adăpostit în stațiile de metrou pe 24 februarie.

Aproximativ 2 000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova în dimineața de 24 februarie, la câteva ore după ce Rusia a atacat Ucraina, au spus autoritățile de la Chișinău. Refugiații au sosit în special prin posturile vamale Palanca și Otaci, iar cinci avioane care zburau spre Ucraina au aterizat de urgență la Chișinău.

Sursa foto: live feed-ul poliției de frontieră a Republicii Moldova, Palanca, 24 februarie 2022

Președinta Maia Sandu a declarat că toate punctele de trecere de la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina sunt deschise pentru primirea de refugiați. „Vom ajuta oamenii care vor avea nevoie de ajutorul nostru”, a spus Sandu după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, adăugând: „În acest moment suntem gata să cazăm câteva zeci de mii de oameni”.

În acest moment suntem gata să acomodăm câteva zeci de mii de oameni...

De la ora 12.00, R. Moldova și-a închis spațiul aerian, pentru a nu pune în pericol zborurile civile, cursele urmând să fie redirecționate spre Iași, a anunță vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Majoritatea refugiaților care au intrat în R. Moldova vin la rude, spun că se pot caza pe cont propriu sau vor merge spre țări ale Uniunii Europene, a declarat ministra de interne, Ana Revenco.

Imagini de la punctul de frotnieră Palanca

Fluxul principal este direcționat spre Otaci și Palanca, unde autoritățile moldovene au deschis și puncte de triere. În primă fază, centrele de găzduire pot prelua câteva sute de persoane care vor solicita protecție în R. Moldova, dar în caz de necesitate, vor fi activate centre ce vor fi găzdui zeci de mii de persoane.

Președinte Sandu a cerut declararea sării de urgență...

Președinte Sandu a cerut declararea sării de urgență, urmând ca guvernul să dea curs acestui demers, iar parlamentul să-l supună votului în ședință extraordinară. Șefa statului a cerut concetățenilor care se află în vizită în Ucraina să se întoarcă acasă.

Ministra Revenco a mai spus că situația din Ucraina [îi] „îngrijorează absolut pe toți, dar astăzi nu sunt înregistrate informații despre un pericol iminent” în cazul R. Moldova.

Șefa de la interne a infirmat relatările că s-ar fi tras focuri de artilerie din regiunea transnistreană spre Ucraina. Ministerul Apărării anunță de asemenea că această informație este una falsă. Mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană au susținut că, în zori, s-ar fi auzit împușcături în teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău.

Autoritățile moldovene îndeamnă cetățenii să fie calmi, să se informeze din surse oficiale, să evite informațiile neverificate și distribuirea acestora, precum și respecte indicațiile ce urmează să parvină din partea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.