Moldova se află de 3 ani în stare de urgență | Ultima a fost prelungită până la 8 octombrie

Porțile orașului Chișinău, Republica Moldova

În ultimii trei ani, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență în sănătate, în domeniul energetic și din cauza războiului din Ucraina.

R. Moldova se află în stare de urgență din 17 martie 2020, atunci când Parlamentul a declarat stare de urgență din cauza creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19. Peste 60 de zile, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a declarat stare de urgență în sănătate publică, prelungită ulterior până la 15 aprilie 2022.

Între timp, Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pe 22 ianuarie 2022, care a fost anulată pe 24 februarie 2022, când a fost declarată stare de urgență din cauza războiului din Ucraina. Cea din urmă a fost prelungită de câteva ori, ultima dată - până la 8 octombrie.

Pe durata stării de urgență, legislativul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale, în frunte cu șefa Guvernului. Comisia poate lua un șir de măsuri privind regimul de intrare și ieșire din țară, regimul de circulație pe teritoriul țării, raționalizarea consumului de gaze naturale etc. Deciziile comisiei sunt obligatorii și executorii.