Moldova se transformă într-o spălătorie regională de bani (Veaceslav Negruța citat de Jurnal de Chișinău)

Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei matinale de la Chișinău

R. Moldova se transformă într-o spălătorie regională de bani, a afirmat Veaceslav Negruța, expert Transparency International Moldova, fost ministru al Finanțelor, citat de „Jurnal de Chișinău”. Acesta explică riscurile la care va fi expusă Republica Moldova după adoptarea pachetului de legi privind fiscalitatea. În interviul acordat Victoriei Popa, Negruța mai vorbește că grupul de persoane care a promovat amnistia fiscală în 2007 este la originea acestui proiect votat în „joia neagră” din 26 iulie curent.

„Ziarul de Gardă” anunță pentru azi publicarea unui interviu exclusiv cu fostul premier Valeriu Streleț. Revenit în domeniul privat, Streleț vorbește despre „liniile roșii” care au fost încălcate de fostul său coleg Vladimir Filat și care, spune Streleț, sunt încălcate și astăzi, mult mai grav, de actuala guvernare. Citez: „„După Orhei, sau Șorhei, după Jora, în R. Moldova orice este posibil.”

Atâta timp cât discriminarea nu te atinge, se creează aparența că ea nu există, a afirmat Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității, într-un interviu amplu pentru portalul de expresie rusă Newsmaker. În interviul său Feldman vorbește despre cele mai discriminate grupuri din Moldova și cum s-ar putea pune capăt controverselor lingvistice și etnice.

Am avut impresia că m-am întors în URSS, a declarat premierul Pavel Filip, citat de „Adevărul”, în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, solicitând demisia conducerii vamei Leuşeni. Pavel Filip a remarcat situaţia proastă în care se află cantina de la vama Leuşeni: „O să vedeţi căldură, ventilator, muşte etc., exact cum era pe timpurile de tristă pomină”. Filip a mai vorbit şi despre corupţia de la vamă şi a spus că autocarele cu remorcă trec lejer frontiera „pentru că taxa este de la 30 până la 100 de euro”.

Ungheni – teritoriu liber de dictatură, titrează portalul „Cotidianul”. În editorialul său, istoricul Octavian Țîcu scrie despre această localitate în contextul mișcării pentru renaștere națională. Citez: „orașul Ungheni a devenit brusc centrul de reîntregire al românității”. În opinia sa, acum avem un Ungheni deschis, cu fața spre Europa, spre România. Citez: „Este un purtător, mai mult decât alte orașe, al identității noastre românești, europene și latine”.

Într-un editorial semnat de Alexandru Vakulovski pentru portalul Deschide.md, autorul scrie că nu au trecut bine două săptămâni de când Ilan Șor îi amenința cu cureaua pe Andrei Năstase și pe Maia Sandu, cât şi pe jurnaliști cu închisoarea, că deja în presa liberă, independentă, deontologică și echidistantă au şi reapărut textele în care primarul din Orhei, principalul învinuit în furtul miliardului, e elogiat și unde ni se spune despre ultimele lui activități. Vakulovski trage concluzia că Ilan Şor are abonamente la instituţiile de presă, care publică pe bani comunicatele sale. Citez: „Deşi zi de zi ele îl critică pe primarul de Orhei, totuşi ele îi fac publicitate cu abonament (fără să specifice acest lucru în general).” Asta înseamnă că banii sunt murdari, dar nu au miros, consideră autorul.