Moldova va participa la asigurarea securității Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris

Ofițeri ai Jandarmeriei franceze stau de pază în fața unui gard de securitate decorat cu un banner al Jocurilor Olimpice Paris 2024 pe esplanada Trocadero, lângă Turnul Eiffel din Paris, înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, 9 iulie 2024.

Un contingent al Ministerului Afacerilor Interne va fi detașat la Paris unde va asigura ordinea publică în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice. Decizia Guvernului vine în urma unui apel al Franței, care a cerut prezența mai multor polițiști din alte state la aceste evenimente.

Proiectul hotărârii de Guvern a fost propus pe ordinea suplimentară a ședinței de miercuri, 10 iulie, de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a invocat urgența subiectului.

Detașarea contingentului MAI va fi realizată în baza unui angajament administrativ dintre ministerele de interne ale R. Moldova și Franței, aprobat de Guvern.

Ministrul Adrian Efros a precizat că angajații MAI vor activa la Paris sub autoritatea agenților francezi, pentru a asigura un climat de securitate în procesul de desfășurare a Jocurilor Olimpice.

„Astfel, respectivul angajament reprezintă un cadru juridic ce va consolida relațiile bilaterale dintre ambele state în domeniul securității, prin preluarea inclusiv a bunelor practici și practicilor de menținere a ordinii publice, schimb de experiență și reacționare în situații de risc”, a spus Efros.

În ianuarie, Franța a anunțat că a făcut cereri de asistență străină în materie de securitate către 46 de state, pentru a afla dacă sunt dispuse să trimită peste 2.000 de ofițeri de poliție, în vederea asigurării securității la Jocurile Olimpice de la Paris, primele care se desfășoară în capitala Franței în ultimul secol. Autoritățile franceze au anunțat alertă sporită, din cauza riscului unor potențiale atacuri, scrie AP.

Ministerul francez de interne a precizat că asemenea cereri de asistență sunt ceva obișnuit pentru statele care găzduiesc evenimente de amploare. O cerere similară a fost făcută și de ministerul francez al Apărării care a solicitat participarea unor militari din alte state „pentru sarcini foarte specifice”.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie și 11 august, iar cele Paralimpice în perioada 28 august - 8 septembrie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te