Moldova va putea primi gaze prin conductele bulgare

Semnarea contractului de colaborare între companiile „Energocom” și „Bulgartransgaz”.

Companiile Energocom și Bulgartransgaz au semnat joi, 27 octombrie, un contract privind transportarea gazelor prin rețelele Bulgariei. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a omologului său bulgar, Rumen Radev, aflat în vizită oficială la Chișinău.

Potrivit președintelui bulgar, Moldova obține astfel acces la gazele naturale lichefiate din terminalele din Turcia și Grecia și poate face achiziții de la prestatorii din aceste țări, iar Bulgaria va asigura transportul prin conductele sale.

„Prin posibilitățile de transport în revers a gazelor naturale, noi putem livra gaze de la sud la nord, prin Grecia, Turcia și România spre Republica Moldova”, a explicat Rumen Radev.

Președinta Maia Sandu a declarat că acest contract va oferi Moldovei acces la surse alternative de energie și o va ajuta să-și consolideze rezistența energetică.

Vicepremierul Andrei Spînu a precizat ulterior că acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane și din zona Mării Caspice.

Cei doi șefi de stat au discutat și despre asigurarea cu energie electrică a Republicii Moldova. Liderul de la Sofia a spus că Bulgaria este al treilea cel mai mare exportator de energie electrică din UE, iar guvernele celor două țări urmează să discute condițiile și posibilitățile de import a electricității.

### Vezi și... ### Gazprom nu a răspuns dacă va livra Moldovei gaze în noiembrie