Moldova își suplinește rezervele de gaze, insuficiente însă pentru toată iarna

R. Moldova va procura încă 15 milioane de metri cubi de gaze naturale pe care le va stoca în depozitele din Ucraina. Decizia a fost luată joi, 29 septembrie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Gazele vor fi procurate prin compania de stat Energocom de la Moldovagaz. Prețul de achiziție pentru prima tranșă, de 10 milioane de metri cubi, va fi de 1.882,78 de dolari pentru o mie de metri cubi.

A doua tranșă, de 5 milioane de metri cubi, va fi cumpărată în octombrie, la un preț preliminar de 1.058,11 de dolari per mia de metri cubi, estimat conform situației din 23 septembrie 2022.

Astfel, CSE a decis să aloce 511 milioane lei din bugetul de stat pentru majorarea capitalului social al Energocom.

R. Moldova a împrumutat în luna iulie 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a achiziționa gaze naturale de la bursele europene și a-și face rezerve pentru iarnă. Alte 75 de milioane de euro au venit sub formă de grant de la Comisia Europeană.

Decizia privind suplinirea rezervelor de gaze naturale a fost luată de autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice în Europa și a sistării livrărilor de gaze rusești către mai multe state europene.

În luna august, vicepremierul responsabil de sectorul energetic, Andrei Spînu, anunța că R. Moldova avea deja stocuri de 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale depozitate în România. Ulterior, guvernul a anunțat suplinirea acestei rezerve cu 10 milioane de metri cubi de gaze.

Totuși, cantitatea de gaze stocate, inclusiv cu ultimele achiziții, nu este suficientă să acopere întreg consumul Republicii Moldova pentru perioada rece a anului (octombrie-martie). Potrivit statisticilor oficiale, anult trecut, Moldova a consumat peste 800 de milioane de metri cubi de gaze doar în sezonul rece.

Ca soluții de alternativă, executivul a cumpărat cărbune și păcură.