Moldova își votează președintele: Maia Sandu vs. Igor Dodon

La o secție din Bălți

Aproximativ 47,5% din alegători au votat până la ora 19.39, în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Se observă o prezență mai mare decât acum două săptămâni atât în țară, cât și peste hotare. În primul tur prezența la sfârșitul zilei a fost 42,74%.

UPDATE 19.41 Cu două ore înaintea închiderii secțiilor de vot, prezența în Chișinău a depășit-o pe cea din primul tur. În capitală au votat aproape 52% din cei înscriși în listele de alegători.

De cinci ore infrastructura CEC, precum și infrastructura guvernamentală este supusă mai multor atacuri cibernetice, ce manifestă un caracter adaptiv și rezistent la acțiunile întreprinse. Cu toate acestea, tentativele sunt identificate și blocate. Anunțul a fost făcut de Vladimir Șarban, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, în cadrul unui briefing de presă.

Prezență mare la vot în al doilea tur al prezidențialelor

La ora 15.00 în secțiile din diaspora au votat 150 de mii de cetățeni, cât au votat în primul tur de scrutin. Va fi un nou record al participanților în secțiile din străinătate. Deja sunt aproape dublu decât s-a votat în al doilea tur al prezidențialelor de acum patru ani.

Se observă aglomerații la secțiile din Italia, Germania, Franța, Belgia, România, Marea Britanie. Chiar dacă Ministerul de Externe a reamplasat mai multe secții de peste hotare, în centre sportive, expoziționale sau culturale, se pare că în unele din ele nu vor ajunge buletine de vot.

La Frankfurt, Milano, Londra s-ar putea ca numărul de votanți să fie mai mare decât celer 5.000 de buletine de vot trimise.

### Vezi și... ### Record de participanți la vot în diaspora (VIDEO)

Cozi pe durata întregii zile sunt înregistrate și la Varnița, Rezina, Cocieri, Coșnița și alte secții unde votează cetățeni cu domiciliul în regiunea separatistă. Asociația Promo-LEX care monitorizează scrutinul a raportat mai multe incidente cu presupusa transportare organizată a alegătorilor și cel puțin un caz cu oferirea de bani pentru a vota, la Bender/ Tighina.

Your browser doesn’t support HTML5

Vot organizat sau sincer la Varnița?

În fața secțiilor de votare se adunaseră oameni încă dinainte de a se deschide, la ora 7. Sunt așteptați la urne 3,2 milioane de moldoveni. S-au luat măsuri speciale pentru că sunt alegeri organizate într-o perioadă specială.

Pe fundalul pandemiei de coronavirus și al unui număr record de noi infectări zilnice, de peste 1.300 de cazuri, în R.Moldova se desfășoară duminică, 15 noiembrie, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

După cum declara la Europa Liberă Dorin Cimil, președinte CEC, după turul de scrutin de pe 1 noiembrie s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire a funcționarilor electorali, membri ai birourilor electorale. Aceștia au fost plasați în carantină și substituiți cu alții al căror instructaj s-a făcut în intervalul dintre cele două tururi.

În jur de 400 de soldați votează la secția de votare 131, din regimentul de stat major, Chișinău, 15 noiembrie 2020

În acest al doilea tur de scrutin confruntă Maia Sandu, lidera PAS și câștigătoarea primului tur (36,16% ), cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent (32,61%), susținut de Partidul Socialiștilor.

La primul tur, pe 1 noiembrie 2020, participarea a fost de numai 42,76%. Rata cea mai mare de absenteism s-a înregistrat rândul tinerilor sub 25 de ani care au votat doar în proporție de 8%.

Sunt deschise 2.143 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, între care 42 pentru cetățenii cu drept de vot de pe malul stâng al Nistrului şi alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost monitorizat de 1884 observatori naţionali şi de 309 observatori internaţionali. De asemenea, 77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali au fost acreditaţi pentru secţiile de votare din afara ţării.

După ce corectitudinea primul tur a fost contestată de diverse organizații care au criticat dezorganizarea, finanțările dubioase ale campaniei și turismul electoral, CEC a decis să acrediteze mai mulți observatori. Așadar, turul al doilea al prezidențialelor din R. Moldova, de la 15 noiembrie, va fi monitorizat de mai mulți observatori decât primul. Comisia Electorală Centrală a mai acreditat încă 185, dintre care 23 sunt din străinătate. La secțiile de votare pentru diasporă au fost acreditați 41 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenților electorali.

Radio Europa Liberă vă ține informați despre desfășurarea alegerilor: la orele 13:00, 15:00 și 18:00 transmitem trei emisiuni electorale speciale. Știri și analize, la orice oră pe pagina noastră de internet: moldova.europaliberă.org.

Tot pe pagina de internet, de la ora 21:00, când se închid centrele de votare, redacția Europei Libere începe un blog live, unde veți găsi datele numărătorii voturilor, pe măsură ce sunt comunicate, cele ale exit-poll-ului care a fost autorizat de CEC, analize și comentarii, reportaje video.

Ne găsiți și pe Facebook, Instagram și Youtube.