Moldova și gazele din Azerbaidjan | Rachetele rusești și disputa majoritate-opoziție de la Chișinău

Rachetele rusești care au survolat spațiul aerian moldovean au fost motiv de dispută în plenul Parlamentului

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova ar vrea să procure cam 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, scrie presa joi seara, referindu-se la discuțiile pe care șefa guvernului de la Chișinău Natalia Gavrilița le-a purtat la Baku cu autoritățile azere. Potrivit Agora, Gavrilița le-a spus jurnaliștilor azeri că nicio țară nu-și dorește să depindă de un singur furnizor de gaze naturale și de aceea R.Moldova caută surse alternative. Natalia Gavrilița a mai spus la Baku că nevoia de gaze naturale a Republicii Moldova e de 300 de milioane de metri cubi.
  • Contribuția Uniunii Europene la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru cetățenii Republcii Moldova, fond gestionat de autoritățile de la Chișinău, este una majoră, a spus Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției Cooperare din Delegația UE la Chișinău, citată TVR Moldova. În total, UE a alocat 135 de milioane de euro ca sprijin bugetar oferit Republicii Moldova pentru plata compensațiilor. Oficialul european a mai precizat că, în ultimii opt ani, sprijinul european rambursabil și nerambursabil în sprijinul sectorului energetic moldovean este de 800 de milioane de euro.
  • Rachetele rusești care au survolat spațiul aerian moldovean au fost motiv de dispută în plenul Parlamentului, scrie Replica Media. Deputații partidului de guvernare PAS au cerut repetat opoziției să-și manifeste public poziția față de agresiunea Rusiei în Ucraina. Portalul scrie că opoziția pro-rusă a evitat să condamne acțiunile Kremlinului, dar a cerut să fie audiați în Parlament reprezentanți ai Ministerului Apărării și Consiliului Suprem de Securitate pentru a oferi „informații oficiale”. În context, spicherul Igor Grosu a spus că Republica Moldova ar trebui să-și consolideze capacitatea de apărare aeriană, iar săptămâna viitoare, în Parlament, vor avea loc audieri despre incidentul cu rachetele ruse care au traversat ilegal spațiul aerian moldovean.
  • Embargo selectiv: alți patru producători agricoli din Orhei pot să-și exporte fructele și legumele în Rusia, titrează Newsmaker. Anunțul a fost făcut pe site-ul Serviciului federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselhoznadzor. Decizia ar fi fost luată în urma discuțiilor purtate cu liderul Partidului Șor, al deputatul fugar cu același nume, ca urmare a unei analize a situației fitosanitare din regiune. Aceste patru companii se alătură altor trei companii din Orhei care pot exporta pe piața rusă, după ce la mijlocul lunii august Rosselhoznadzor a introdus restricții temporare la importul de fructe și legume din 34 de regiuni ale Republicii Moldova. Motivul invocat de Moscova a fost că în produsele moldovenești ar fi fost depistate repetat „obiecte de carantină periculoase”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowTangle, pe Facebook este citit cu precădere articolul de la Ziarul de Gardă despre ipotezele false în care cred protestatarii adunați de Partidul Șor. Printre cele vehiculate se numără aceea potrivit căreia președinta Maia Sandu ar trebui să meargă la Moscova și să-l roage pe Vladimir Putin să dea gaze naturale Moldovei la preț mai mic.
  • Populară pe Facebook este și știrea de la Europa Liberă că România va livra, începând din noaptea de 13 spre 14 octombrie, energie electrică Republicii Moldova. Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, anunță că întreprinderile Hidroelectrica și Energocom au semnat un contract de furnizare a energiei electrice pentru cetățenii Republica Moldova.
  • Pe Instagram este virală o postare a TV8 ce conține declarația uluitoare a unui oficial rus, care susține că „aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la cel de-al Treilea Război Mondial”.