Moldovagaz cere încă o creștere a prețului la gaz. S-ar putea ajunge la peste 28 de lei metrul cub

Moldovagaz cere o majorare și mai mare a tarifului la gaz pentru consumatorii finali, pentru luna iulie. După un nou calcul trimis la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Moldovagaz cere acum o majorare la 26 de lei și 31 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA, iar asta ar aduce prețul final, cu TVA, la 28 de lei și 39 de bani, dacă demersul este acceptat de ANRE.

La începutul lunii, pe 2 iulie, Moldovagaz ceruse o creștere a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %, respectiv la 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Ambele cereri sunt explicate prin creșterea explozivă a prețului la gaze pe piața internațională, preț care pentru lunile de vară reprezintă un factor determinat în formarea prețului de achiziție de la Gazprom.

Conform contractului pe cinci ani, semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie -1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie -1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.

Prețul gazului natural a crescut cu aproximativ 700% în Europa de la începutul anului trecut, se arată într-o analiză Bloomberg.

De la 1 iunie 2022, consumatorii plătesc 18 lei și 61 de bani pentru un metru cub de gaze, cu 23% mai mult decât în luna precedentă.