Declarația șefului interimar al Moldovagaz vine după ce așa zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus la întrevederea cu președinta în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, că regiunea transnistreană nu poate achiziționa gaz de pe piața europeană, pentru că nu ar avea conturi pentru a achita în euro sau dolari.
Potrivit lui Ceban, problema achiziționării gazelor naturale de către Tiraspoltransgaz nu este legată de operațiunile valutare, problema constă în obținerea unei licențe de furnizare, pe care compania nu o are.
„Achitarea poate fi făcută în lei moldovenești, iar Tiraspoltransgaz are experiență în acest sens, după ce în noiembrie 2021 - mai 2022 Tiraspoltransgaz a achitat cu succes, prin intermediul Moldovagaz toate facturile pentru transportarea volumelor suplimentare de gaze prin Ucraina, conform contractului cu Gazprom”, a spus Ceban.
- Te-ar putea interesa și: Șefa în exercițiu a OSCE, convinsă că Chișinăul și Tiraspolul vor găsi soluții la criza energetică
Pe 28 decembrie, compania Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din mai multe localități din Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău.
Deconectările au avut loc la scurt timp după ce concernul rus Gazprom a anunțat că va sista livrările de gaze către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, când expiră acordul de tranzitare a Ucrainei.
Drept urmare, regiunea transnistreană, care depinde în totalitate de gazul rusesc, a rămas fără agent termic și apă caldă, iar centrala electrică de la Cuciurgan a trecut la producția curentului în bază de cărbuni.
Your browser doesn’t support HTML5