Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
Your browser doesn’t support HTML5
- Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o declarație după afirmațiile oficialilor britanici şi anume acelea că ar dori să vadă R. Moldova „echipată conform standardelor NATO”, citim în Newsmaker.md. Pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE a spus că autoritățile promovează o agendă „bine cunoscută cetățenilor și partenerilor”. Reprezentantul MAEIE a precizat: cooperarea RM cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar unul din elementele centrale ale parteneriatului ține de respectarea neutralității constituționale a R. Moldova. Pentru NM, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a spus că Republica Moldova are mai multe relații de cooperare în domeniul securității și apărării. „După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate”, a declarat Vodă.
- Republica Moldova se află printre statele care, în opinia regimului de la Moscova, „discriminează” presa rusă, scrie Jurnal.md. Lista a fost întocmită de o comisie din cadrul Dumei ruse de stat. „Comisia privind intervenția străină a analizat informațiile din ultimii cinci ani cu privire la acțiunile discriminatorii și la represiunea directă împotriva presei și jurnaliştilor ruși din străinătate. După cum s-a dovedit, 13 țări se comportă cel mai agresiv - Letonia, Franța, Moldova, Polonia, Lituania, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Georgia, Germania, Canada, Estonia și România. Lideri la numărul de incidente sunt Letonia, Ucraina și Franța”, a declarat președintele comisiei, Vasili Piskariov. Acesta a adăugat că, de câțiva ani, Occidentul ar crea în mod deliberat „condiții insuportabile” pentru munca jurnaliștilor ruși și că reprezentanți ai presei ruse ar fi reținuți și urmăriți penal pentru activitățile lor profesionale. Potrivit lui Piskariov, măsurile de răspuns ale Rusiei „par mult mai umane și civilizate” în comparație cu „războiul informațional” declanșat de țările occidentale.
- Fostul viceprimar al capitalei Victor Chironda susţine că declaraţiile primarului Ion Ceban, precum că autorizaţia de desfiinţare a clădirii fostului Hotel Naţional nu a fos valabilă, sunt “false”, citim în Ziarul de Gardă. Chironda a cerut Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Anticorupţie şi Agenţiei Proprietăţi Publice “să intervină şi să investigheze în comun toate circumstanţele semnalate pentru a preveni delapidarea bunurilor statului şi ale oraşului”. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinăului, a spus că instituţia sa nu comentează “declaraţiile de PR ale lui Victor Chironda cu privire la situaţii create artificial”.
- Un tânăr în vârstă de 24 de ani, originar din Ceadîr-Lunga, R. Moldova, ar fi decedat în războiul din Ucraina, scrie Agora.md. Acesta ar fi fost înrolat în armata rusă, informează Universitatea Agrară de Stat din Breansk, instituţie în care tânărul şi-ar fi făcut studiile. Instituția de învățământ informează că despre decesul lui Piotr Cojocar în războiul din Ucraina s-a aflat pe 20 mai. Tânărul a absolvit Universitatea Agrară de Stat din Breansk în 2018. La fel, Piotr Cojocar a făcut serviciul militar prin contract.Grupul care deține o poziție dominantă pe piața uleiului vegetal din R. Moldova spune că va reduce prețul uleiului vegetal „Floris”, livrat rețelelor de supermarketuri pentru 29,1 lei, scrie Anticoruptie.md. Compania promite că va livra uleiul la acest preț pe toată perioada situației excepționale instituită de Parlamentul R. Moldova, chiar dacă înregistrează pierderi. Decizia Trans-Oil ar veni ca răspuns la impactul creșterii prețurilor la produsele social importante în ultimele luni. În acest context, compania salută și decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a introduce uleiul vegetal în lista produselor importante din punct de vedere social, care presupune plafonarea prețurilor. Totodată, Trans-Oil se adresează lanțurilor de retail și altor distribuitori să fie solidari cu eforturile Grupului Trans-Oil și ale Guvernului R. Moldova și să aplice o marjă de profit minimă la uleiul de marca Floris. În același timp, grupul de companii a solicitat Comisei pentru Situații Excepționale să abroge imediat dispoziția ce prevede excluderea de la deducere a sumelor TVA aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea-soarelui. Deducerea TVA asigură, în final, rambursarea valorii Taxei pe Valoarea Adăugată companiei exportatoare.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, disputele din jurul fostului Hotel Naţional şi cazul Stoianglo.
- Cea mai comentată postare pe Facebook, cea a Europei Libere Moldova, ne spune că Lituania devine ultima țară baltică care nu va mai procura electricitate rusească și prima care renunță complet la petrolul, gazele și electricitatea rusești. Oficialități lituaniene au numit renunțarea deplină la livrările de energie din Rusia drept „o piatră de hotar importantă” și „o expresie a solidarității cu Ucraina”. „Nu putem permite ca banii noștri să fie folosiți pentru a finanța mașina de război rusească”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivis, citat de portalul de știri Delfi.
- O altă postare comentată de pe Facebook e a Ziarului de Gardă: Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat raportul Comisiei de evaluare: urmează să propună președintei Sandu demiterea lui Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce acesta a obținut calificativul „nesatisfăcător”.
- În sfârşit, e şi un reportaj PRO TV pe Facebook despre un fost profesor care „acum îşi trăieşte bătrâneţea într-o cameră de cămin, într-o sărăcie lucie. Ca să supravieţuiască, bărbatul cheltuieşte doar 20 de lei pe zi…”
- Pe Instagram aflăm, dintr-o postare TV8.md, că preşedintele rus Putin ar suferi de o boala misterioasă. Aceasta îl face să fie înconjurat permanent de medici și să aibă nevoie constant de îngrijiri medicale, susține un fost spion MI-6, pentru postul britanic de radio LBC, care mai precizează că aceste întreruperi aruncă în haos activitatea guvernului. Fostul spion spune că liderul de la Kremlin este urmărit „în mod constant” de medici și a adăugat că nu pare să poată trece prin ședințele consiliului de securitate fără a fi nevoit să facă pauză pentru tratament medical, scrie Libertatea. Christopher Steele, care s-a făcut remarcat drept un profesionist al serviciilor secrete guvernamentale britanice după ce a scris dosarul despre presupusa implicare a Rusiei în campania prezidențială din 2016 a lui Donald Trump, a spus că „detaliile exacte” ale bolii președintelui nu sunt cunoscute.