Moldovean reținut și acuzat de FSB de spionaj în favoarea Ucrainei în Crimeea

Rusia se plânge des de spionaj și sabotaj în Crimeea anexată ilegal de la ucraineni. Una din țintele predilecte ar fi podul care face legătura cu F. Rusă.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi, 22 august, că a reținut trei bărbați, un moldovean și doi ruși, suspectați de plănuirea unor atacuri cu bombă în Crimeea anexată și de schimbul de informații militare cu Ucraina.

„Toți cei reținuți oferă declarații”, a transmis FSB într-o declarație publicată pe site-ul său.

Presa rusă a difuzat o înregistrare video a ofițerilor de securitate care arată interogatoriile celor trei persoane suspectate de un complot, cu fețele blurate, scrie The Moscow Times.

Autoritățile ruse susțin că cetățeanul moldovean a contactat „în mod proactiv” serviciile de securitate ucrainene în aprilie. Mai apoi, el a început să furnizeze fotografii și înregistrări video ale pozițiilor rusești de apărare aeriană, precum și ale consecințelor atacurilor ucrainene cu rachete în Crimeea.

Europa Liberă a solicitat o reacție pe acest caz din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău și încă așteaptă un răspuns.

FSB a declarat că bărbatul i-a condus pe cei doi complici ruși la un dispozitiv exploziv instalat la o stație de pompare a apei în apropierea orașului Kerci, din Crimeea.

Cetățeanul moldovean, nenumit, despre care se spune doar că s-a născut în 1992, a declarat într-un interogatoriu video că a făcut închisoare în regiunea Herson din sudul Ucrainei înainte de februarie 2024, după care a fost „adus” la Kerch.

Unul dintre cetățenii ruși reținuți de FSB a fost acuzat că a urmat cursuri de formare în domeniul explozivilor și al armelor de foc în Ucraina, precum și că a fabricat o bombă care a fost găsită la o conductă de gaz din Crimeea în iulie. FSB l-a identificat ca fiind un „agent” al serviciilor de informații militare ucrainene GUR.

Cel de-al treilea reținut a fost acuzat că a fost recrutat de GUR pentru a furniza informații privind instalațiile militare și adresele unor ofițeri militari ruși de rang înalt din Crimeea. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te