Acum 10 ani, Alexandru Tarasov a emigrat în Marea Britanie, căutând stabilitate și oportunități mai bune pentru el și familia sa. Europa Liberă a discutat cu el la începutul lunii august, la Chișinău, în timpul unuia dintre rarele sale concedii pe care le petrece în R. Moldova.
Visa să devină politician, dar a ales psihologia
După liceu, Alexandru își dorea să devină politician, dar pentru că locuri la buget la facultatea de politologie nu mai erau, a mers la psihologie: „era mai practică”, spune acesta.
Pe băncile facultății visa să facă psihologie de familie, însă prima sa experiență de muncă a fost la centrul de triere a minorilor în cadrul Ministerului de Interne, unde a devenit și șeful secției Educație și Asistență socială.
În paralel, a lucrat cu minorii în penitenciare și a oferit consultanță în proiecte finanțate de Consiliul Europei, SOROS, IDOM, UNICEF, UNDP Moldova, Keystone Moldova.
„Am înțeles că eu pot să fac ceva vizibil”
În 2004, la un an după absolvirea facultății și în timp ce își făcea masteratul în Psihologie la Iași, Alexandru Tarasov, împreună cu alți trei specialiști, a început să lucreze cu un copil cu tulburare de spectru autist folosind analiza comportamentală aplicată (ABA).
Până atunci, nu auzise de ABA sau autism, deoarece la acea vreme în Republica Moldova acești termeni nu erau folosiți.
„Am rămas șocat că până atunci n-am cunoscut așa ceva. Și, în sfârșit, am înțeles că eu, ca psiholog, pot să fac ceva care e vizibil”, își amintește Alexandru. De atunci, a început să practice tot mai mult terapia ABA.
ABA - Terapia de analiză comportamentală aplicată este o abordare științifică bazată pe dovezi care ajută persoanele cu autism să învețe și să dezvolte abilități pentru a-și îmbunătăți și a gestiona comportamentele. Este o abordare excelentă de intervenție timpurie pentru copiii cu autism.
De la terapie la instruire
A urmat studii în inovarea serviciilor de sănătate la Universitatea Maastricht din Olanda, iar în 2012 a terminat și cursul de certificare în domeniul analizei comportamentale în București. E specializat în terapia copiilor, adolescenților cu probleme de învățare și de comportament.
„Învățăm niște abilități funcționale. Uneori ne reușește mai greu, uneori mai ușor”, povestește psihologul.
Tot atunci Alexandru a început să lucreze intens cu copii cu tulburare de spectru autist. Avea câte trei copii în terapie, cu care lucra câte două ore fiecare. Era o muncă „de suflet” spune el.
„Mulți părinți evită să vorbească. Unii se rușinează, unii speră că această problemă va dispărea, pentru că ei trebuie să explice de ce copilul nu vorbește la șase sau zece ani, sau de ce nu poate să iasă cu el din casă, de ce îmbracă căști când este într-un spațiu public și asta îi deranjează”, explică Alexandru. Potrivit lui, acestea sunt și motivele de ce unii părinți nu acceptă diagnosticul de tulburare de spectru autist.
Pe lângă terapia propriu-zisă, Alexandru a început, împreună cu colegii de la SOS AUTISM, să pregătească alți specialiști în terapia ABA.
În 2014, deși nu avea probleme financiare, Alexandru Tarasov a plecat în Marea Britanie fără un loc de muncă sau o locuință pregătită. În prima lună la Londra, a lucrat ca muncitor necalificat în construcții și a mers la interviuri de angajare.
„Îmi spuneau că le place de mine, dar pentru că nu aveam nicio experiență de lucru în Marea Britanie le era greu să mă angajeze sau îmi ziceau că sunt supra calificat”.
Peste două luni, a reușit să se angajeze la prima școală ABA din Londra, unde a lucrat aproape un an. Împreună cu alți colegi, a câștigat un grant pentru un proiect de cercetare de cinci ani, pentru elaborarea unor strategii pentru formarea în terapia ABA. Proiectul prevedea și mutarea în Irlanda.
„După o săptămână, mi-am dat seama că nu este orașul și țara în care aș vrea să lucrez și unde să-mi aduc familia. Era august, dar eu purtam geacă de iarnă și am renunțat”, povestește acesta.
Alexandru a revenit în Marea Britanie, de data aceasta și-a luat și familia, soția și cei doi copii, și a început să lucreze cu copii cu tulburare de spectru autist.
„Eu nu numesc ABA terapie, pentru că terapia presupune un tratament, dar eu nu tratez nimic. Eu învăț copilul niște abilități funcționale. Tu trebuie să lucrezi cu acest copil pentru ca acesta să fie independent, să fie un membru al societății”, spune Alexandru.
Vezi și Cum e să crești un copil cu autism în R. Moldova. Povestea familiei Demian
Your browser doesn’t support HTML5
„E ca o pregătire pentru jocurile Olimpice”
Expertul spune că, atât R. Moldova, cât și alte țări ar trebui să se axeze pe oferirea terapiei ABA copiilor cu spectru autist cât mai devreme posibil, pentru că astfel succesul este garantat.
„Dacă părinții observă ceva suspect: fie copilul nu are contact vizual, fie are probleme locomotorii, nu trebuie să aștepte să i se pună un diagnostic. Ei pierd timpul și copilul ajunge la 6-7 ani și merge la școală, dar fără abilitățile necesare”, explică expertul.
Minimul necesar de ore de terapie pentru un copil cu spectru autist, spune specialistul, este de 10 ore pe săptămână, a câte două ore pe zi. „E ca o pregătire pentru jocurile Olimpice”, spune Alexandru Tarasov.
Specialistul mai spune că cel mai greu e să lucrezi cu părinții: „mulți părinți așteaptă pilula magică. Ai dat și ai rezolvat problema”.
Consultatul mai spune că este important ca statul să ia măsuri urgente să ajute familiile cu copii cu tulburări de spectru autist. „Este nevoie să pregătim cât mai multe cadre didactice care să asiste astfel de copii, iar statul trebuie să se implice în crearea unor cursuri universitare specializate în acest domeniu. Timpul merge împotriva noastră”, afirmă specialistul.
Astăzi, Alexandru predă cursuri de certificare internațională pentru Orientul Mijlociu și India și oferă consultanță pentru țări precum Franța, Germania, Irlanda, dar este „curtat” și de țările din Arabia Saudită, SUA.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te