Funcțiile de conducere din Procuratură ar putea fi deschise pentru moldovenii din diaspora

Deputata PAS Olesea Stamate, şefa comisiei juridice a Parlamentului

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate a înaintat o propunere de modificare a legii Procuraturii care să permită accesul la funcția de procuror general și procurori șefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obținut experiența necesară prescrisă de lege - fie în calitate de avocat, procuror sau judecător, atât în țară, cât și peste hotare.

„Astfel, sper că în momentul anunțării concursului pentru aceste funcții, vom avea cetățeni de-ai noștri care activează peste hotare, dar vor sa contribuie la combaterea criminalității și corupției, și care au experiența necesară, să aplice la concurs”, a declarat Olesea Stamate.

De asemenea, a propus instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate, care, deși, nu va limita mandatul CSP va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților în concurs.

Your browser doesn’t support HTML5

Evaluarea procurorului general Stoianoglo intră în linie dreaptă

Legea de funcționare a Procuraturii a fost modifică în august, când s-a adăugat amendamentul care permite demiterea Procurorului General înainte de termen, dacă activitatea sa este considerată nesatisfăcătoare.