Moldoveni-investitori în piața de capital din Rusia | UE alocă 300.000 de euro în cultura orașului Cahul

Autoritățile vor să aplice un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Peste 300 de moldoveni au investit sute de milioane de ruble pe piața de capital din Rusia, reține Mold Street. Portalul economic citează date ale Băncii Centrale din Rusia, potrivit cărora investitorii din Moldova se numără în top zece investitori. Cei mai mulți investitori sunt din Belarus și Kazahstan. În total, aproximativ 18.800 de cetățeni străini, inclusiv din Republica Moldova și România, dețineau, la sfârșitul lunii iunie, curent, active în valoare totală de circa 26 de miliarde de ruble rusești sub formă de investiții pe piața de capital din Rusia.
  • Uniunea Europeană va aloca 300 de mii de euro pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Culturii în municipiul Cahul, în cadrul unui program european. Portalul Ziua de Azi îl citează cu acest anunț pe primarul Nicolae Dandiș. O parte din banii suportului va fi alocat pentru reabilitarea Palatului local de Cultură. Cahulul a concurat pentru această finanțare europeană cu municipiul Orhei.
  • Autoritățile vor să aplice un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat, potrivit NewsMaker, că s-a luat decizia de plată a 100% din costul accizei la motorină. Este vorba de un suport de aproape trei lei la fiecare litru de motorină, până la cantitatea de 64 de tone de motorină folosită de un agent economic. La același subiect, TV8 reține declarația lui Vladimir Bolea, potrivit căruia agricultura moldoveană este subdezvoltată și necompetitivă, bazată pe tehnologii învechite. Ministrul Agriculturii a mai spus că sectorul agrar este bazat în exclusivitate pe producerea de materie primă, care este vândută la export la prețuri foarte mici și cu adaosuri comerciale foarte mici.
  • Se scumpesc călătoriile în transportul rutier raional și interraional, scrie NordNews, care citează o decizie a Agenției Naționale Transport Auto prin care a fost stabilite tarifele plafon la transport. Astfel, tariful pentru călătoriile raionale este de 96 de bani și 1,07 lei per kilometru, iar la călătoriile interraionale un kilometru/pasager este stabilit între 86 și 97 de bănuți.
  • R. Moldova găzduiește, în prezent, 80 715 de refugiați ucraineni, dintre care peste 42 000 – sunt copii. Ziarul Național scrie că de la începutul războiului din Ucraina, în jur de 550 000 de ucraineni au tranzitat R. Moldova, marea majoritatea urmându-și calea spre state ale Uniunii Europene. Biroul Migrație și Azil a înregistrat în prima jumătate a anului peste nouă mii de cereri de azil.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • O știre a Europei Libere, care citează declarațiile liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, precum că Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă, este una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Zelenski spune că Rusia crește și mai mult presiunea energetică asupra Europei, inclusiv prin oprirea pompării de gaz prin Nord Stream.
  • O altă știre accesată de publicul de pe Facebook este cea despre afirmația generalului american Ben Hodges, fost comandant al Florţelor Terestre Americane dislocate în Europa, care a sugerat că acum e timpul ca Ucraina şi R. Moldova să rezolve problema Transnistriei.
  • Pe Instagram de atenția publicului s-a bucura subiectul despre o premiera filmului „Carbon”, produs de cinematografii moldoveni și care va fi prezentat în luna octombrie. Este vorba de o istorie din perioada conflictului armat de pe Nistru, despre un tânăr tractorist care trece prin mai multe dificultăți în încercarea sa anevoioasă de a-și împlini visurile.