Moldovenii angajați în Italia vor avea acces deplin la pensii și prestații sociale

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu, alături de ministra italiană Marina Elvira Calderone, după semnarea Acordului bilateral de securitate socială moldo-italian.

Moldovenii care muncesc în Italia vor putea solicita pensii pentru limita de vârstă, pensii de dizabilitate și alte garanții sociale. Un acord bilateral de securitate socială moldo-italian, ce prevede acest lucru, a fost semnat joi, 31 octombrie, la Roma.

Documentul care acordă cetățenilor moldoveni angajați în Italia acces deplin la pensii și prestații sociale a fost semnat de către ministrul Muncii și Protecției sociale, Alexei Buzu și omologul său italian, ministra Marina Elvira Calderone.

Potrivit lui Alexei Buzu, acest acord va consolida protecția socială a cetățenilor din Italia, țară unde se află una din cele mai mari comunități de moldoveni din diasporă.

Noul acord de securitate socială dintre Moldova și Italia oferă cetățenilor moldoveni două beneficii de bază:

Cetățenilor moldoveni care au lucrat în ambele țări li se vor cumula perioadele de muncă pentru a se califica la pensie. Astfel, moldovenii cu cel puțin 15 ani de contribuții totale în ambele țări vor putea beneficia de pensie.

– Procesul de solicitare a prestațiilor va deveni mai accesibil și mai puțin costisitor pentru cetățenii moldoveni care au reședința în Moldova. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să călătorească în Italia pentru a depune cererea. Cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în Moldova.

În baza Acordului, cetățenii vor avea dreptul la următoarele tipuri de prestații sociale: pensia pentru limită de vârstă; pensia de dizabilitate; pensia și indemnizația pentru accidente de muncă sau boli profesionale; pensii de urmaș.

În ultimele două decenii, Italia a ratificat doar alte două astfel de acorduri.

Anterior, R. Moldova a semnat 16 acorduri bilaterale cu state membre ale Uniunii Europene. În prezent, se negociază acorduri similare cu Canada și Franța și se poartă discuții cu Slovacia, Slovenia, Cipru, Albania și Ucraina.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te