Pentru a procura un aparat electrocasnic, cetățenii vor trebui să ofere în schimb un echipament vechi de același tip, dar care nu este obligatoriu să fie și funcțional.
Programul are un buget total de 54,4 milioane lei, care provin din bugetul de stat. Acesta este gestionat de Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).
Voucherele sunt destinate, în special, pentru familiile cu copii, pensionari, persoane cu nevoi speciale, precum și pentru alte gospodării vulnerabile energetic.
- Te-ar putea interesa și: Se lansează programul „Rabla pentru electrocasnice”. Cine și cum va primi vouchere pentru a cumpăra aparate eficiente energetic
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, unul dintre scopurile programului este să reducă facturile la energie ale familiilor cu venituri mici pentru că „facturile înalte la energie nu țin doar de prețul energiei”, ci și de cât de econoame sunt electrocasnicele.
Anul trecut, cu suportul Uniunii Europene, în R. Moldova a fost pilotat proiectul „rabla pentru electrocasnice". În cadrul lui, au fost oferite peste 7.200 de vouchere pentru frigidere, mașini de spălat și plite electrice, dar și peste 300.000 – pentru becuri LED.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te