Moldovenii, „nici o șansă” de a rămâne în Germania 

În 2022 au cerut în premieră azil în Germania 1.589 de moldoveni iar procentul de acceptare a cererilor este „foarte scăzut”

Un înalt oficial german spune că negociază acorduri de facilitare a repatrierii cu Moldova, Georgia și alte foste republici sovietice, în vreme ce mii de cetățeni din aceste țări și altele tocmai sunt trimiși acasă de la Berlin.

„Nici Georgia, nici R. Moldova nu au interesul ca tinerii, mai ales, să ia calea Germaniei fără nici o șansă de a rămâne (acolo)”, a declarat Joachim Stamp, noul emisar special german pentru acorduri de migrație, citat de agenția DPA.

El a mai spus că a cerut guvernului german să declare ambele state ca „țări sigure de origine”. În practică, aceasta accelerează procesul trierii cererilor de azil și deportării celor care nu se califică. Acordurile de reprimire asigură că odată expulzați, solicitanții de azil respinși vor fi primiți fără probleme acasă.

Stamp a făcut declarația la 2 mai, la Berlin, după semnarea unui acord preliminar de repatriere cu Uzbekistan, împreună cu ministrul de externe al țării central-asiatice.

Oficialul german spune că după ce a vizitat Moldova și Georgia în ultima vreme, se așteaptă ca în curând să poată fi încheiate asemenea acorduri și cu ele.

DPA scrie că în 2022 au cerut în premieră azil în Germania 1.589 de moldoveni și că procentul de acceptare a cererilor este „foarte scăzut”.

Remarcile oficialului german Stamp despre stăvilirea migrației, mai ales din țările fără pretenții la azil, vin tocmai când autoritățile capitalei germane, Berlin, deportează mii de cetățeni din Moldova și din alte țări, la capătul unui moratoriu al expulzărilor, respectat pe durata iernii.