Mai întâi ştirea, stimaţi prieteni ai Europei Libere. Italia este prima democrație europeană care a impus de vineri utilizarea certificatului Covid pentru toţi angajaţii din sectorul public sau privat. Restricția este în vigoare până la sfârşitul anului. Angajații trebuie să prezinte certificatul care arată că sunt vaccinați cu schema completă, testați recent negativ sau imuni după boală, iar angajatorii trebuie să verifice certificatele, în cele mai multe cazuri cu o aplicație de pe telefonul mobil.
Această ştire apărută pe reţelele de socializare a generat destul de multe comentarii negative, agresive, răutăcioase ale concetăţenilor noştri. Pe pagina noastră de Facebook, am găsit de pildă aceste reacţii: “A căzut primul bastion al umanităţii!!!” “Drum frumos spre dezumanizare!!” “Dictatură, În Italia a murit democraţia”.
Ei bine, asemenea comentarii ale moldovenilor nu mai pot să mire pe nimeni, ele se tot aud luni de zile. Ceea ce ar trebui să remarcăm e următorul detaliu. În Italia, moldovenii care muncesc acolo se vor conforma noilor reguli, chiar dacă vor bombăni supăraţi o vreme, se vor vaccina, chiar dacă urăsc vaccinarea, şi vor prezenta certificatele ori de câte ori va fi nevoie, pe când în Republica Moldova brambureala va domni în continuare, numărul de vaccinaţi va rămâne mic, iar unii angajaţi vor lucra fără să aibă certificatele. Asta e deosebirea dintre o ţară care a înţeles ce pericol uriaş e Covid şi un stat care nu ştie bine ce vrea.
Pe comentatorii nedumeriţi de mai sus nu-i deranjează prea tare că numărul de infectări a crescut, că avem din nou peste 30 de morţi în fiecare zi, pe ei îi deranjează “moartea democraţiei şi dezumanizarea” din Italia. Şi iese, dacă te laşi prins de ideile lor, că sfidarea vaccinului şi absenţa certificatului e un triumf al democraţiei şi un soi de umanism.
Îmi dau seama că ai noştri conducători se tem să introducă asemenea reguli. Dar moldovenii care lucrează în Italia vor trebui să se conformeze, să aibă grijă de sănătatea lor şi a altora, să-şi reprime prejudecăţile. Fiind impuşi acolo să fie mai responsabili, poate îi vor face mai responsabili pe cei de aici. Deşi asta nu e sigur…