Moldsilva va împăduri 24 de hectare care aparțineau penitenciarului de la Rusca | Curse zilnice cu trenul pe ruta Ungheni-Iași

Campanie de plantare a copacilor la Ocolul silvic Căinari, noiembrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Un teren cu destinație agricolă din proprietatea Penitenciarului nr.7 de la Rusca trece în gestiunea Agenției „Moldsilva”, pe suprafața de 24 de ha urmând să fie plantată pădure. Decizia a fost aprobată la ședința Guvernului din 25 ianuarie, scrie portalul agora.md. În material se mai precizează că împădurirea terenului din comuna Lăpușna se încadrează în proiectul Guvernului de a crește suprafața terenurilor împădurite cu până la 100 de mii ha în următorii 10 ani, prin plantarea arborilor pe orice tip de teren public sau privat disponibil, mai ales în zonele degradate.
  • Jurnaliștii de la Radio Chișinău îl citează pe analistul Ion Tăbârță, care este de părere că actuala guvernare trebuie să asigure o stabilitate economică în R. Moldova, în caz contrar, imaginea proeuropeană va avea de suferit în rândul cetățenilor. Tăbârță a mai spus că propunerea Comisei Europene privind creșterea asistenței macro-financiare pentru Rep. Moldova cu aproape 145 de milioane de Euro se datorează voinței politice a actualei guvernări în a-și îndeplini angajamentele asumate. Totuși, această decizie ține și de presiunea energetică puternică pe care o manifestă Federația Rusă față de R. Moldova în ultimii ani, dar și de consecințele războiului din Ucraina asupra economiei țării, mai crede comentatorul.
  • 815 persoane aflate în penitenciarele din R. Moldova au fost amnistiate la 1 ianuarie 2023, titrează portalul replicamedia.md. Jurnaliștii precizează că legea privind amnistia se aplică condiționat și exclusiv persoanelor bănuite, învinuite și inculpate, precum și persoanelor condamnate, care sunt caracterizate pozitiv. Potrivit Asociației Promo-LEX, până la 1 ianuarie 2023 comisiile speciale privind aplicarea amnistiei au examinat 2682 de cereri. Din acestea, au fost admise 1.158. „Promo-LEX încurajează aplicarea politicilor de depopulare a instituțiilor penitenciare. Politica penală națională ar putea fi umanizată prin promovarea unor politici eficiente de depopulare a penitenciarelor și resocializare a deținuților din sistemul penitenciar”, notează activiștii într-un comunicat.
  • Portalul newsmaker.md scrie că semnalările primite de subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, urgente și non-urgente, parvenite prin mai multe canale, vor fi centralizate într-un sistem unic, astfel încât nicio solicitare să nu rămână fără răspuns din partea autorităților. Reporterii notează că Guvernul a aprobat, pe 25 ianuarie, Conceptul tehnic al Sistemului informațional departamental „Evidența semnalărilor și evenimentelor de ordine publică” (SID Semnalări). „Realizarea în timp real a schimbului de informații despre incidentele înregistrate va asigura reacționarea promptă”, comunică Ministerul Afacerilor Interne.
  • Ziarul de gardă scrie că cetățenii R. Moldova, stabiliți cu domiciliul sau aflați temporar în România, Austria, Suedia și Ungaria, care solicită eliberarea pașaportului prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, vor putea achita pe loc serviciile prestate cu un card bancar și vor putea să-și primească documentul la adresa de domiciliu sau la locul aflării din străinătate. Acest lucru va deveni posibil urmare a unei hotărâri de guvern, aprobată în ședința de miercuri, 25 ianuarie, care mai prevede că procesarea plăților va fi efectuată prin MPay, iar livrarea va fi făcută prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cursele feroviare zilnice de la Ungheni spre Iași au fost relansate, anunță o postare a jurnal.md, una dintre cele mai populare în ultimele 24 de ore. Potrivit informațiilor difuzate de Calea Ferată din Moldova, trenurile vor circula de două ori pe zi iar o călătorie va dura aproximativ o oră și jumătate.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit o postare a Europei Libere în care jurnaliștii informează că Germania a aprobat trimiterea de tancuri grele în Ucraina. Germania a declarat că obiectivul său este de a înființa rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, care a mai spus că Berlinul va furniza, într-o primă etapă, 14 tancuri Leopard 2 din stocurile militare.