Moody's: Rusia este pe cale să intre în incapacitate de plată

Rusia s-ar putea afla deja în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse pentru invadarea Ucrainei, a estimat agenția de rating Moody's la 15 aprilie, după ce Rusia a încercat să plătească în ruble pentru a răscumpăra obligațiuni în dolari. Potrivit Reuters, ar fi pentru prima dată de la revoluția bolșevică din 1917 când Moscova nu-și poate plăti datorii mari pentru bonduri externe.

Reuters scrie că, la 4 aprilie, Rusia a plătit pentru două obligațiuni suverane în ruble, nu în dolari așa cum prevedeau hârtiile de valoare, cu scadența în 2022 și 2042.

Într-un comunicat al Moody's se spune că, potrivit definiției sale, Rusia poate fi considerată în default dacă nu-și achită datoria în dolari până pe 4 mai, care este sfârșitul perioadei de grație.

„Contractele de obligațiuni nu prevăd rambursarea în altă monedă decât dolari”, se spune în comunicat.

Agenția precizează că, în timp ce unele euro-obligațiuni rusești emise după 2018 permit plăți în ruble în anumite condiții, cele emise înainte de 2018, cum ar fi cele cu scadență în 2022 și 2042, nu o fac.

„Opinia lui Moody este că investitorii nu au obținut promisiunea contractuală în valută străină la data scadentă a plății”, a spus Moody's.

### Vezi și... ### Rubla rusească s-a devalorizat din nou semnificativ

Rusia a spus în repetate rânduri că dorește să-și plătească datoria, dar că Occidentul a împiedicat-o prin impunerea de sancțiuni, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat pe 24 februarie invadarea Ucrainei.

În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată a unei datorii interne de 40 de miliarde de dolari și a devalorizat rubla sub președintele Boris Elțin, deoarece a intrat efectiv în faliment pe fundalul unei crize financiare din Asia și a scăderea prețului petrolului.

De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele în valută pe care Putin le-a făcut tocmai pentru o astfel de criză i-au fost înghețate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada.

Ar putea fi prima incapacitate de plată importantă a Rusiei în mai bine de un secol. Chiar și atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia și-a plătit datoria externă, mai scrie Reuters.