Morari și Năstase s-au lansat în campania electorală. Ce au promis electoratului

Candidații independenți Natalia Morari și Andrei Năstase

Doi candidați independenți, Natalia Morari și Andrei Năstase, s-au lansat vineri, 27 septembrie, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 0ctombrie.

Fostul aliat al actualei președinte Maia Sandu, Andrei Năstase și-a început campania electorală în curtea prezidențială, instituție pe care a catalogat-o drept „loc de comandă, dar nu organ care trebuie să fie în slujba poporului”.

Andrei Năstase a promis că va fi dedicat poporului și va lua decizii drepte pentru oameni, chiar dacă va avea de pierdut din electorat, dar nu a precizat despre ce fel de hotărâri este vorba.

El și-a asigurat alegătorii că este un pro-european convins, dar în același timp, va lupta pentru „valorile tradiționale”. A promis că „va lupta pentru dreptate și o viață mai bună și va avea curajul să lupte pentru schimbări instituționale profunde.

Andrei Năstase a participat și în precedentele două scrutine prezidențiale. În 2020, el a fost desemnat de Platforma Demnitate și Adevăr, obținând în primul tur de scrutin 3,26% din voturi. În 2016 – el a renunțat în favoarea Maiei Sandu, actuala președintă a R. Moldova.

Fosta jurnalistă Natalia Morari s-a lansat în campania electorală pe una dintre porțiunile drumului Leova-Bumbăta, despre care spune că a devenit un simbol al guvernării, pe care o acuză că a dat dovadă de corupție.

Lucrările pentru amenajarea punctului de trecere a frontierei Leova - Bumbăta, a drumului de acces și a parcării pentru camioane au fost finisate pe 18 iunie 2024. Asta în timp ce la Procuratura Anticorupție se află spre examinare un dosar ce vizează pretinse acțiuni ilegale, înfăptuite în timpul construcției drumului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, declară că lucrările de construcție au fost făcute fără încălcări.

Morari promite că programul său „Moldova nouă” va transforma R. Moldova „din temelii, radical”, prin reforme care vor avea un efect imediat.

În cadrul discursului său, a făcut referire la decedatul Kaha Bendukidze, economistul considerat părintele reformelor liberale din Georgia post-sovietică, cu care au fost prieteni mai mulți ani. „Ei au reușit, vom putea și noi”, a spus Morari.

Candidata a declarat că nu va face promisiuni, dar are „un plan clar de acțiune în fiecare domeniu al vieții sociale”.

Pentru voturile moldovenilor, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 vor lupta 11 candidați.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te