Potrivit unui raport publicat marți de Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, cu sediul la New York, cel puțin 67 de oameni de presă au fost uciși în întreaga lume în 2022, cel mai mare număr din 2018. Jurnaliștii din cele trei țări spun că pericolul crescut i-a forțat să lucreze în condiții de stres extrem.
Efectul este deosebit de notabil în Haiti, unde șapte jurnaliști au fost uciși în 2022, un număr uriaș pentru o țară insulară mică, cu aproximativ 12 milioane de locuitori. Unii au fost uciși de violentele bande de stradă care au preluat practic controlul asupra capitalei, Port au Prince, dar cel puțin doi au fost împușcați de poliție.
### Vezi și... ### Autoritățile de la Teheran au arestat un proeminent jurnalist, care a intervievat familii ale unor protestatari arestațiReporterul de la Radio Caraibes, Mackenson Remy, care încă mai face teren transmițând știri de pe stradă, a declarat că jurnaliștii nu mai știu în cine să aibă încredere. „A relata în Haiti în zilele noastre este extrem de dificil pentru jurnaliști, în special în capitală”, a declarat Remy. „Corupția este peste tot; nu există nimeni pe care să te poți baza”.
Remy a comparat munca sa, conducând pe străzile orașului, împărțite în teritorii ale bandelor, cu filmul "The Truman Show" din 1998, în care protagonistul se simte mereu ca și cum ar fi urmărit.
CPJ a remarcat că mai mult de jumătate - 35 din cele 67 de crime - au avut loc în doar trei țări: Ucraina, Mexic și Haiti. În Mexic au fost uciși 13 lucrători din presă, potrivit comitetului. Alte grupuri de presă estimează că au fost, de fapt, 15, ceea ce ar face ca 2022 să fie cel mai mortal an din ultimele mai bine de trei decenii pentru jurnaliștii mexicani. În Ucraina, afectată de război, 15 oameni de presă au fost uciși anul trecut, a precizat CPJ.
CPJ a declarat că a confirmat că 41 dintre cei 67 de jurnaliști au fost uciși „în legătură directă cu munca lor” și că investighează motivele celorlalte 26 de asasinate.
CPJ a declarat că jurnaliștii care fac reportaje de război în Ucraina „se confruntă cu riscuri enorme”. „Membrii presei sunt frecvent răniți de bombardamente în timp ce relatează despre conflict, iar unii relatează că au fost ținta forțelor rusești”, a precizat comisia în raportul său.
În Mexic, asasinatele par să se datoreze atât violenței bandelor de traficanți de droguri, cât și corupției politice locale și impunității de care se bucură ucigașii.
### Vezi și... ### „Proiectul Pegasus” în Ungaria: presa și societatea civilă sub controlSonia de Anda relatează pentru site-ul de știri Esquina32 din orașul Tijuana, aflat la granița de nord, unde doi jurnaliști au fost uciși în decurs de o săptămână în ianuarie 2022. Ea le-a spus jurnaliștilor de la AP că reporterii de acolo și-au schimbat obiceiurile de lucru sau au solicitat protecția poliției de la aceste crime.
La 17 ianuarie 2022, fotograful de crime Margarito Martínez a fost împușcat în fața casei sale. Cinci zile mai târziu, pe 23 ianuarie, reporterul Lourdes Maldonado López a fost găsită împușcată mortal în interiorul mașinii sale.
Anchetatorii au declarat că un șef al unei bande locale de trafic de droguri le-a dat asasinilor aproximativ 1000 de dolari pentru a-l ucide pe fotograful de știri, deoarece credea că Martínez îl fotografiase pe el sau pe familia sa. Fotografia în cauză nu era a lui Martínez.
Autoritățile au arestat și judecat câțiva asasini de rang inferior, dar nu și pe cei care au comandat crimele. „Mesajul pe care îl transmit autoritățile este că oricine poate veni și te poate ucide pentru 1000 de dolari”, a declarat CPJ.
Printre cele 2022 de asasinate se numără și patru jurnaliști din Filipine și câte doi în Columbia, Brazilia și Honduras. De asemenea, câte doi jurnaliști au fost uciși în Bangladesh, India, Myanmar, Somalia și Ciad.
Un jurnalist a fost ucis în Statele Unite anul trecut, pe 2 septembrie: Jeff German, reporter la Las Vegas Review-Journal. Un oficial ales din zona Las Vegas, despre care German scrisese articole, a pledat nevinovat pentru ucidere.
### Vezi și... ### Presa în luptă cu pandemia, cu dezinformarea și cu propaganda politică (VIDEO)