Moscova acuză Kievul de lansarea unui atac masiv cu drone asupra Rusiei

Rezervoare de petrol, în flăcări după un atac cu dronă în regiunea Briansk din Rusia, la aproximativ 60 de kilometri de granița ruso-ucraineană. (fotografie de arhivă)

Oficialii ruși afirmă că Ucraina a lansat atacuri cu drone la începutul zilei de 1 septembrie, vizând mai multe regiuni ale țării, inclusiv centrale electrice și rafinării din regiunile Moscova și Tver.

Ministerul rus al Apărării, citat de TASS, agenția de presă de stat, a declarat că 158 de drone au fost distruse de sistemele de apărare ale țării.

Ministerul a declarat pe Telegram că cel mai mare număr - 122 - au fost doborâte deasupra regiunilor Kursk, Briansk, Voronej și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

Nu a fost posibilă confirmarea independentă a rapoartelor rusești. Ucraina nu a făcut niciun comentariu imediat.

Atacul masiv cu drone are loc la doar câteva zile după ce infrastructura energetică a Ucrainei a fost ținta a peste 200 de drone și rachete rusești într-unul dintre cele mai mari atacuri de acest fel.

De asemenea, a trecut aproape o lună de când Ucraina a trecut la ofensivă în regiunea rusă Kursk, în timp ce se pare că trupele ruse avansează în estul Ucrainei, în special în regiunea Donețk.

Kievul îndeamnă Washingtonul să ridice restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de aliați pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Ucraina susține că astfel de lovituri ar împiedica în mare măsură capacitatea Moscovei de a-și continua atacurile asupra Ucrainei.

Oficiali de rang înalt din administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski au fost la Washington săptămâna trecută, făcând apel la Statele Unite pentru ceea ce Zelenski a numit „capacități de a proteja cu adevărat și pe deplin” țara.

Your browser doesn’t support HTML5

RFE/RL se întâlnește cu civili ruși șocați în orașul capturat de forțele ucrainene

La începutul zilei de 1 septembrie, au fost raportate explozii puternice în apropierea centralei electrice Konakovo din regiunea Tver, unul dintre cei mai mari producători regionali de energie, potrivit canalului de știri Baza de pe Telegram, apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei.

Cinci drone au fost distruse deasupra regiunii Tver, potrivit lui Igor Rudenia, guvernatorul regional. Acesta nu a menționat eventualele pagube.

O dronă lansată de Ucraina a fost distrusă în apropierea rafinăriei de petrol din Moscova, a declarat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Potrivit acestuia, procesul de producție al rafinăriei nu a fost afectat sau amenințat.

Rafinăria este deținută de Gazprom Neft, ramura petrolieră a gigantului rus Gazprom.

De asemenea, Ucraina ar fi încercat să lovească centrala electrică Kashira din regiunea Moscovei cu trei drone, a declarat pe Telegram Mikhail Shuvalov, șeful districtului orașului Kashira. Nu au existat incendii, pagube sau victime în urma atacului, a spus el.

„Electricitatea este furnizată fără probleme”, a spus Shuvalov.

Cel puțin nouă drone au fost distruse în Moscova și în împrejurimi, a declarat Sobianin.

Aproximativ 26 de drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Briansk din sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz, pe Telegram.

Peste 10 drone au fost distruse deasupra regiunii Voronej și mai multe au fost doborâte deasupra regiunilor Kursk, Lipețk, Riazan și Tula, au declarat guvernatorii acestor regiuni, potrivit Reuters.

Nu au fost raportate răniți sau pagube în urma atacurilor. Rusia rareori dezvăluie întreaga amploare a pagubelor cauzate de atacurile aeriene ucrainene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te