Moscova acuză Casa Albă că ar vrea să diminueze rolul URSS în victoria asupra Germaniei naziste

Rusia s-a arătat duminică „profund indignată” de ceea ce a numit încercările Washingtonului de a reduce rolul URSS în victoria asupra Germaniei naziste. „Suntem extrem de indignați de tentativele de a denatura rezultatele contribuției decisive a țării noastre”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe al Rusiei, care și-a anunțat intenția de a discuta acest subiect „la modul cel mai serios” cu oficialii americani.

Drept motiv pentru declarația Moscovei a servit o postare făcută din numele Casei Albe pe Instagram, care nu menționează însă decât Statele Unite și Marea Britanie ca învingători ai naziștilor.

„Atribuirea meritului principal în înfrângerea inamicului comun numai Americii și Marii Britanii contravine declarației adoptate la 25 aprilie de președintele rus Vladimir Putin și liderul american Donald Trump, cu ocazia aniversării istoricei întâlniri ai soldaților sovietici și americani de la Elba din 1945”, se mai spune în comunicatul ministerului rus de Externe, care a cerut Washingtonului să nu transforme memoria lui 1945 într-o „nouă problemă în relațiile bilaterale, care deja au momente dificile”.

Problema rolului URSS în victoria asupra Germaniei naziste, cu prețul vieții a 27 de milioane de cetățeni sovietici, este una extrem de sensibilă în Rusia, care îi acuză şi pe europeni de faptul că ar subaprecia rolul său în cel de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza carantinei impuse de epidemia de coronavirus, Rusia a sărbătorit, sâmbătă, fără obișnuitul fast, 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.