Moscova amenință Chișinăul după interzicerea simbolurilor de război

Protest PSRM la Bălți împotriva interzicerii „panglicii Sf. Gheorghe”

Politicienii ruși au reacționat dur la interzicerea unor simboluri pro-ruse în fosta republică sovietică Moldova. Senatorul rus Alexei Pușkov a amenințat-o pe președinta republicii, Maia Sandu, spunându-i că țara sa ar putea ajunge la „coșul de gunoi al istoriei”. „Ar trebui să fie mai prudentă când e vorba despre Rusia și simbolurile sale, cu atât mai mult cu cât Chișinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”, a scris Pușkov pe canalul său Telegram.

### Vezi și... ### Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile agresiunii rusești în Ucraina

Republica Moldova, situată între Ucraina și România, încearcă să devină membră a UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Chișinăul a acordat Kievului ajutor umanitar, dar nu și militar. În conflictul propriu-zis, Moldova s-a declarat neutră și, de asemenea, nu a aplicat sancțiunile impuse Rusiei.

### Vezi și... ### Interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, primită cu proteste la Bălți, Comrat și Moscova

Însă, la începutul acestei săptămâni, Chișinăul a interzis simbolurile „Z” și „V”, folosite de trupele rusești care atacă Ucraina, precum și panglica Sfântului Gheorghe, considerată un semn al susținătorilor președintelui rus Vladimir Putin, dar și al separatiștilor pro-ruși din Ucraina. Sandu a justificat interdicția spunând că simbolurile au divizat societatea. Locul acestor simboluri este la „groapa de gunoi a istoriei”, a spus ea. Răspunsul lui Pușkov vine în continuarea acestei afirmații. Senatorul este considerat unul dintre cei mai vehemenți purtători de cuvânt ai politicii externe rusești.

Moldova este puternic dependentă de livrările de gaz rusesc, iar republica separatistă Transnistria este condusă de facto de un regim pro-rus și susținută de trupe rusești încă de la începutul anilor 1990, ceea ce a provocat temeri că, după o victorie a forțelor de invazie rusești în Ucraina, Kremlinul ar putea să intre cu armata și în țara lor.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | SUA vor trimite piese de artilerie grea în Ucraina