Moscova ia din nou măsuri contra publicației „Novaya Gazeta”

Novaya Gazeta

Ziarului „Novaya Gazeta” a fost fondat în 1993, în parte cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace acordat ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Un tribunal din Moscova a anulat certificatul de înregistrare al publicației „Novaya rasskaz-gazeta”, înființată de jurnaliștii de la una din ultimele publicații independente din Rusia, „Novaya Gazeta”. Decizia vine la numai o zi după ce același tribunal a anulat licența de tipărire a ziarului „Novaya Gazeta”, sub pretextul unei inexactități în statutul publicației, înregistrat încă în anul 2006. Redactorul-șef al „Novaya Gazeta”, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că hotărârea este „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic”.

Your browser doesn’t support HTML5

Moscova ia din nou măsuri contra publicației „Novaya Gazeta”

Revista „Novaya rasskaz-gazeta” a fost înființată de jurnaliștii de la Novaya Gazeta” cu mulți ani în urmă - mai exact, în martie 2009 -, dar primul său număr a fost publicat abia pe 15 iulie 2022. Agenția rusă pentru supravegherea comunicațiilor, Roskomnadzor, a considerat că pauza îndelungată în apariția acesteia este un motiv pentru revocarea licenței.

Pe de altă parte, jurnaliștii de la „Novaya rasskaz-gazeta” spun că Roskomnadzor nu le-a oferit nicio explicație – de ce a trebui să aștepte atâta timp ca să ceară închiderea revistei? Mai mult, publicația ar fi înștiințat agenția federală despre apariția primului său număr încă pe data de 1 iunie, în timp ce Roskomnadzor a depus o petiție în instanța de judecată abia după ieșirea de sub tipar a revistei. În opinia jurnaliștilor, acest fapt ar lipsi agenția federală de orice temei pentru proces.

Tribunalul Basmannîi a aprobat petiția Roskomnadzor și a decis să anuleze certificatul de înregistrare al publicației.

### Vezi și... ### Novaya Gazeta, interzisă în Rusia, are o nouă pagină de internet

Cu o zi înainte, pe 5 septembrie, același tribunal a anulat certificatul de înregistrare pentru versiunea tipărită a ziarului independent Novaya Gazeta”, fondat încă în anul 1993, în parte cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace acordat ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Roskomnadzor a intentat procesul împotriva uneia dintre ultimele instituții media rusești independente la sfârșitul lunii iulie, spunând căNovaya Gazeta” nu a reușit să prezinte noul său statut la Ministerul Justiției, după o schimbare de proprietate.

De partea cealaltă, avocații publicației insistă asupra faptului că schimbările din 2006 nu au necesitat prezentarea statutului autorităților.

Redactorul-șef al Novaya Gazeta”, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace 2021 și un critic vehement al Kremlinului, a declarat că va face recurs la această sentință.

„Este o decizie mizerabilă, luată la comandă, o decizie politică, fără nici cel mai mic temei juridic. Suntem judecați, cică, pentru faptul că, acum 20 de ani, nu am transmis niște documente, deși tot ce trebuia a fost transmis”, a declarat Dmitri Muratov, la ieșirea din sala de judecată, adăugând că va contesta hotărârea instanței.

### Vezi și... ### Rusia blochează încă un site Novaya Gazeta din cauza relatărilor despre războiul din Ucraina

Într-o declarație publicată pe rețele, editorii ziarului au numit suspendarea licenței de publicare drept o „tentativă de asasinare a Novaya Gazeta””.

În martie, după începutul invaziei ruse în Ucraina, Novaya Gazeta” a primit două avertismente din partea Roskomnadzor pentru lipsa unui însemn special atribuit așa-numiților agenți străini. Două avertismente într-un singur an pot constitui, de asemenea, un motiv de revocare a certificatului de înregistrare a unei instituții de presă. După al doilea avertisment, Novaya Gazeta”, care încercase să funcționeze chiar și în condițiile cenzurii de război din Rusia, și-a suspendat activitatea. Site-ul său în Rusia este blocat de Roskomnadzor.

Unii jurnaliști de la Novaya Gazeta au părăsit țara și au plecat în Letonia, înființând publicația „Novaya Gazeta-Europe”. Muratov a rămas în Rusia și împreună cu o parte a vechii redacții a început să lucreze la revista „Novaya rasskaz-gazeta”. Dar paginile web ale ambelor publicații au fost blocate de autorități în Rusia la numai o săptămână de la lansarea acestora.

### Vezi și... ### Muratov donează medalia Premiului Nobel în sprijinul refugiaților ucraineni