Moscova lovește portul Odesa, după atacurile ucrainene asupra unui aerodrom rusesc

După un atac rusesc la Odesa, la 15 martie 2024.

Rusia a atacat ținte de infrastructură portuară din regiunea Odesa de la Marea Neagră pe 10 iulie. Cel puțin două persoane au fost ucise - un agent de securitate și un șofer de camion, iar un marinar a fost rănit, a anunțat șeful administrației militare a regiunii Odesa, Oleg Kiper.

Potrivit lui Kiper, resturi de rachetă au avariat depozite, camioane și o navă civilă.

Forțele aeriene ale Ucrainei spun că au doborât trei din cele patru rachete ghidate Kh-59/X-69 și trei din patru drone lansate de Rusia noaptea trecută asupra infrastructurii portuare de lângă Odesa.

Portul Odesa este esențial pentru exporturile de cereale ale Ucrainei și este atacat cu regularitate de forțele rusești.

Rusia a atacat Ucraina în noaptea de miercuri cu 20 de drone de atac, patru rachete de aviație ghidate și o rachetă balistică Iskander-M, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk. Potrivit lui, 14 drone kamikaze au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa, Nikolaev, Herson, Dnipropetrovsk, Hmelnițk, Cerkasî, Vinița și Rivne.

Șeful administrației militare regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a scris pe Telegram că două persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite în localitatea Kupeansk, în urma bombardamentelor rusești. În total, potrivit lui, Rusia a lansat în această dimineață 28 de bombe aeriene ghidate asupra regiunii Harkov din nord-estul țării.

Compania națională Ukrenergo a declarat că o instalație energetică din regiunea Rivne a fost atacată noaptea trecută.

La Moscova, ministerul rus al apărării a anunțat că noaptea trecută au fost doborâte două drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Voronej. Autoritățile locale spun că acestea nu au produs pagube sau victime.

În ajun, pe 9 iulie, Moscova anunța că forțele rusești ar fi respins un atac nocturn ucrainean, doborând 38 de drone în cinci regiuni, dar nu a pomenit nimic despre loviturile asupra unui depozit petrolier din regiunea Volgograd.

Atacul de la Volgograd a fost confirmat însă de serviciul regional pentru situații de urgență, care a precizat că incendiul de la baza petrolieră, provocat de atacul dronelor ucrainene, a fost stins abia miercuri dimineață. Imaginile de satelit arată că două cisterne din cele șapte ale depozitului petrolier au fost distruse.

Surse din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev au declarat, citate de Reuters, că dronele ucrainene au atacat marți noaptea o rafinărie de petrol, un aerodrom militar și o substație electrică din Rusia, în timpul unei operațiuni comune a serviciilor de securitate și de informații militare.

Sursa, care a solicitat anonimatul, a explicat că atacurile au vizat un aerodrom din orașul Ahtiubinsk, în partea de nord a regiunii Astrahan, o rafinărie de petrol din regiunea Volgograd și o substație electrică din regiunea Rostov.

Pe aerodromul din Akhtubinsk se află un centru militar de testare a avioanelor, iar la 20 km de acesta se află Groșevo, cel mai mare aerodrom din Rusia, potrivit BBC.

Armata rusă nu a comentat informațiile. Ministerul rus al apărării a precizat însă că atacurile din noaptea de 9 iulie au vizat regiunile Belgorod, Kursk, Voronej, Rostov și Astrahan. Mai târziu, armata rusă a raportat că a doborât încă trei drone pe teritoriul regiunii Astrahan și o alta în regiunea Belgorod. Atacurile au fost confirmate și de guvernatorul regiunii Astrahan, Igor Babușkin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te