Moscova nu renunță la rușii care au renunțat la cetățenie

Pe fondul sancțiunilor internaționale impuse împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, în 2022, dar mai înainte și a anexării Crimeei în 2014, un număr necunoscut de ruși, inclusiv dintre cei mai influenți și mai bogați, au renunțat la cetățenia rusă

Ei au recurs la această soluție într-o încercare transparentă de a-și proteja averile, carierele etc. În acest condiții, guvernul de la Moscova pregătește verificări mai atente ale situației cetățeniei rusești în diasporă.

Ministerul rus de interne a elaborat și a publicat proiectele a două documente care schimbă procedura de verificare a cetățeniei rușilor, inclusiv a celor care locuiesc în străinătate. Modificările survin după publicarea noii legi cu privire la cetățenia rusă, adoptată în aprilie 2023, notează publicația Vedomosti.

Potrivit proiectelor de decizii, în cazul în care verificările „dezvăluie” fapte de încălcare a procedurii de renunțare la cetățenia rusă, persoana respectivă își va păstra în continuare cetățenia rusă.

### Vezi și... ### Tot mai mulți ruși renunță la cetățenie

Primul document este un ordin cu privire la verificarea faptului dacă persoanele mai dețin sau nu cetățenia rusă, iar cel de-al doilea este un ordin despre organizarea evidenței persoanelor în privința cărora au fost luate decizii de acordare a cetățeniei ruse sau de retragere a cetățeniei ruse.

Verificarea cetățeniei va fi efectuată de către Ministerul Afacerilor Interne și, pentru cei care locuiesc în străinătate, de către departamentul consular al Ministerului Afacerilor Externe și misiunile diplomatice. Temeiul verificării va fi cererea persoanei în cauză. Dar o astfel de verificare se va putea face și la inițiativa ministerului de Interne sau a ministerului de Externe. În același timp, organele de stat pot efectua din proprie inițiativă o verificare în cazul în care există informații care indică o încălcare a procedurii de dobândire sau de renunțare la cetățenia rusă.

În cazul în care se descoperă o încălcare a procedurii de dobândire a cetățeniei sau absența unor astfel de informații, autoritățile vor concluziona că o persoană nu are cetățenia rusă. Iar în cazul în care se constată o încălcare a procedurii de încetare a ordinului de acordare sau de dobândire a cetățeniei ruse, se va concluziona că persoana respectivă are cetățenie rusă.

Konstantin Dobrînin, de la Baroul de avocați Pen&Paper, atrage atenția asupra prevederilor din primul document cu privire la motivele pentru care organele de stat pot verifica din proprie inițiativă informațiile despre încălcarea procedurii de dobândire sau, în cuvintele sale, mai important, de renunțare la cetățenia rusă.

### Vezi și... ### Rușii iau pașapoarte kârgâze pentru a scăpa de războiul din Ucraina

„Toți «proaspeții foști» cetățeni ruși care au renunțat la cetățenia rusă pot fi verificați în ceea ce privește puritatea procedurii, precum și, probabil, obligațiile lor neîndeplinite față de Rusia, care în acest moment pot fi interpretate ceva mai larg decât înainte, spune Dobrînin. În consecință, există o mare probabilitate ca un fost cetățean rus să se dovedească la un moment dat că nu este deloc un fost cetățean, ci un cetățean adevărat, cu toate obligațiile față de stat”, mai spune avocatul.

Se știe că cel puțin șase miliardari ruși au renunțat anterior la cetățenia rusă: Timur Turlov (fondatorul companiei de investiții Freedom Finance), Ruben Vardanian (fostul proprietar al Troika Dialog), Iuri Milner (investitor), Nikolai Storonski (fondator al Revolut), Oleg Tinkov, precum și fondatorul și șeful grupului internațional de companii Areti, Igor Makarov. La sfârșitul lunii iunie, s-a aflat că Andrei Movcean, director al programului de politică economică al Centrului Carnegie din Moscova, a renunțat la cetățenia rusă.

### Vezi și... ### Moldovenii nu mai pot obține cetățenie rusă prin procedură simplificată și chiar o pot pierde