Moscova nu vrea să vadă trupe americane desfășurate în Asia Centrală

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Budapesta

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu vrea să vadă trupe americane desfășurate în Asia Centrală, deoarece ar transforma regiunea într-o țintă pentru alte atacuri.

Vorbind reporterilor la Budapesta după ce a purtat discuții cu omologul său maghiar Peter Szijjarto, Lavrov a spus că Rusia are un „spațiu comun de securitate” cu fostele sale republici din Asia Centrală prin tratatul său comun de securitate și că propunerea Washingtonului de a permite refugiaților din Afganistan să se instaleze în regiune ar submina stabilitatea regională.

Permițând trupelor americane să aibă o prezență in aceasta regiune , națiunile din Asia Centrală se vor „transforma imediat în ținte”, a spus șeful diplomației Moscovei.

Lavrov a subliniat că țara sa este pregătită, împreună cu China, Statele Unite și Pakistanul, să ia parte la rezolvarea crizei actuale din Afganistan, după preluarea de către talibani controlului Afganistanului.

El a adăugat că situația din Afganistan va fi subiectul principal pe agenda sesiunilor CSTO și Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) care vor avea loc la Dushanbe, la jumătatea lunii septembrie.

SCO include China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, India și Pakistan. Afganistan s-a alăturat grupării ca observator în 2012.

Lavrov a lăudat si cooperarea dintre Moscova si Budapesta, spunind că „în ciuda circumstanțelor externe, noi am fost capabili să menținem cu nivel foarte bun al colaborării noastre”.