Moscova promite un răspuns „puternic” și „dureros” la sancțiunile SUA

Ministerul de externe de la Moscova

Moscova promite un „răspuns puternic” la sancțiunile anunțate de Statele Unite împotriva unor bănci din Rusia și cetățeni ruși.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială - sancțiunile vor primi un răspuns puternic, nu neapărat simetric, dar bine calibrat și dureros pentru partea americană”, a declarat ministerul rus de Externe, într-un comunicat pe 23 februarie.

### Vezi și... ### Antony Blinken: Washingtonul va face totul ca să-l convingă pe Putin să nu invadeze Ucraina

Statele Unite și aliații lor occidentali au întreprins în ultimele două zile eforturi coordonate pentru a pedepsi Moscova cu sancțiuni, după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei și a ordonat să fie trimise acolo trupe.

State occidentale spun că Rusia a adunat peste 150.000 de militari la granița cu Ucraina, provocând temeri privind o invazie la scară largă.

Speranțele tot mai slabe pentru o soluție diplomatică la criză au primit o nouă lovitură pe 22 februarie, când Casa Albă a declarat că un potențial summit între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin a fost scos din discuție pentru moment.

Anunțul a venit după secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că își anulează întâlnirea programată cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, având în vedere acțiunile Moscovei împotriva Ucrainei.

Alți aliați occidentali, inclusiv Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia, au spus, de asemenea, că vor impune sancțiuni împotriva Moscovei, adesea după consultări cu Washingtonul.

### Vezi și... ### Joe Biden: acțiunile Rusiei sunt „o încălcare flagrantă a legislației internaționale”

Statele Unite au mai declarat că sunt pregătite să răspundă noii agresiuni rusești prin interzicerea accesului Rusiei la tehnologii și resurse.

„Îi vom tăia accesul la tehnologia occidentală, îi vom tăia accesul la resursele financiare occidentale care vor fi esențiale pentru a-și alimenta economia și, de asemenea, pentru a se îmbogăți”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, pentru CNBC.

Pe 22 februarie, Statele Unite au declarat că vor impune „prima tranșă” de sancțiuni Rusiei pentru ceea ce președintele Joe Biden a numit „începutul unei invazii în Ucraina”. Măsurile vizează două bănci rusești și blocarea accesului Moscovei la instituțiile financiare occidentale, a spus Biden, adăugând că acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei au încălcat dreptul internațional.