Moscova răspunde Kievului: Rusia nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită”

Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022

Rusia susține că nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită” pe teritoriul său și, dimpotrivă, acuză Ucraina că pregătește o operațiune militară în Donbas. Acesta este răspunsul Moscovei la cererea recentă a Kievului de a-i oferi, prin intermediul mecanismelor OSCE, informații detaliate cu privire la activitățile militare din apropierea frontierei ucrainene și din Crimeea anexată, transmite Radio Svoboda, serviciul rusesc al Radio Europa Liberă / Radio Libertatea (RFE/RL).

Duminică, 13 februarie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că nu a primit un răspuns la demersul său din 11 februarie, astfel încât Ucraina a solicitat - ca parte a așa-numitului document de la Viena privind măsurile de consolidare a încrederii și securității - o întâlnire de urgentă cu reprezentanții Rusiei pe platforma OSCE.

Cu toate acestea, Moscova a răspuns solicitării Kievului, deși a fost unul negativ. Radio Svoboda transmite că are la dispoziție textul documentului.

În documentul citat se spune că Rusia a avut „toate motivele” să respingă cererea Ucrainei deoarece aceasta ar conține „declarații provocatoare” cu privire la Crimeea. În continuare, Rusia susține că nu desfășoară nicio activitate militară neobișnuită pe teritoriul său și, prin urmare, prevederile documentului de la Viena sunt inaplicabile. De asemenea, Moscova spune că peste 120.000 de soldați ucraineni ar fi concentrați în regiunile Luhansk și Donețk, pregătiți pentru operațiuni de luptă. Cererea Ucrainei este descrisă ca o încercare de a distrage atenția „de la pregătirea unei soluții în forță pentru rezolvarea conflictului intern ucrainean”.

Ucraina a solicitat duminică o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE în termen de 48 de ore. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris duminică pe Twitter că întâlnirea a fost solicitată după ce Moscova nu a răspuns la cererea Kievului de a-i oferi „explicații detaliate” despre activitățile sale militare din apropierea teritoriului Ucrainei, în baza așa-numitului document de la Viena al OSCE din 2011, care conține un mecanism de reducere a riscurilor de securitate.

„Rusia nu a răspuns solicitării noastre făcută în baza Documentului de la Viena. Facem următorul pas. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia și toate statele participante în următoarele 48 de ore pentru a discuta despre întărirea și deplasarea trupelor rusești de-a lungul graniței noastre și în Crimeea ocupată temporar”, a declarat Kuleba într-un tweet. Kuleba a cerut Rusiei să-și îndeplinească angajamentele privind transparența militară pentru a reduce tensiunile și a spori securitatea pentru toate statele participante.

Pe 11 februarie, Kievul a cerut Moscovei să ofere explicații în decurs de 48 de ore cu privire la activitățile sale militare din apropierea graniței ucrainene.

Kremlinul nu a comentat deocamdată declarațiile lui Kuleba.

Pe 13 februarie s-a anunțat că și statele baltice au adresat o cerere similară către Belarus, unde au loc aplicații militare comune cu Rusia. Luni este programată o întâlnire pe marginea acestei cereri, se spune pe contul Twitter al președinției poloneze a OSCE. În cazul în care Rusia va accepta să participe la reuniune, aceasta va fi prezidată tot de către Polonia, iar în urma discuțiilor ar putea fi făcute recomandări pentru stabilizarea situației de la frontieră și încetarea activităților militare care au provocat îngrijorare.

Ucraina a raportat în repetate rânduri o întărire semnificativă a trupelor rusești la granița cu Rusia. Țări occidentale susțin că Moscova s-ar pregăti de un război pe scară largă cu Ucraina. Kremlinul respinge acuzațiile și spune că mișcarea trupelor este o chestiune internă, acuzând totodată Kievul că ar pregăti o ofensivă militară în regiunile estice ale Ucrainei, împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia.

Duminică, 13 februarie, consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, declarat din nou că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, dar și-a exprimat speranța că lucrurile pot fi rezolvate pe cale diplomatică.

Totodată, mai multe ambasade occidentale și-au retras personalul diplomatic neesențial și i-au avertizat pe cetățenii lor să părăsească Ucraina.

Între timp, autoritățile ucrainene și-au îndemnat populația să rămână calmă, iar la Kiev a avut o demonstrație de protest față de agresiunea Rusiei.