Potrivit lui, circa 10 mii de migranți care au primit cetățenia rusă au fost trimiși în unitățile din „spatele frontului” ucrainean.
„Am găsit, să știți, un truc care a dus la plecarea treptată a migranților din Rusia. Care este acest truc: am început să punem în aplicare dispozițiile Constituției și ale legilor noastre potrivit cărora cei care au obținut cetățenia trebuie să se înregistreze pentru serviciul militar și, dacă este necesar, să ia parte la operațiunea militară specială”, a spus oficialul, citat de agențiile rusești, folosind expresia prin care Kremlinul numește oficial războiul din Ucraina.
Potrivit lui, organele de forță au reușit deja să „prindă” aproximativ 30.000 de persoane care au obținut cetățenia rusă și nu doresc să se înregistreze pentru serviciul militar.
Bastrîkin susține că nu se cunoaște cu exactitate numărul muncitorilor migranți din Rusia, dar a spus că numai la Moscova, în primele patru luni ale acestui an, au sosit peste 1,2 milioane de migranți, iar la Sankt-Petersburg – peste 860 de mii.
Oficialul a mai spus că numărul crimelor comise de migranți în Rusia ar fi crescut considerabil, inclusiv a celor cu caracter extremist.
În opinia sa, statul rus ar trebui să-și modifice politicile privind migrația și să se bazeze mai mult pe „resursele interne” în rezolvarea problemelor „politice, economice, naționale și de altă natură”.
- Te-ar putea interesa și: Drepturile imigranților ar putea fi reduse drastic în Rusia: Impactul noilor măsuri legislative
La sfârșitul anului 2023, autoritățile ruse au început să le retragă cetățenia acordată migranților care refuză să participe la războiul din Ucraina. Măsura este aplicată la sugestia șefului Comitetului de Anchetă, Aleksandr Bastrîkin. Totodată, s-au întețit și raidurile forțelor de ordine rusești asupra muncitorilor migranți.
Bastrîkin, care conduce Comitetul de anchetă din 2011, s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva migranților și a pledat pentru înăsprirea legislației privind migrația. Cele mai recente declarații ale șefului Comitetului de Anchetă pe această temă vin în contextul campaniei autorităților ruse împotriva migranților din țările Asiei Centrale, care a început după atacul asupra Centrului Crocus de lângă Moscova, comis, potrivit anchetei, de către mai multe persoane originare din Tadjikistan.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te