Your browser doesn’t support HTML5
Un milion de moldoveni, revoltați de decizia lui Igor Dodon de a candida pentru un nou mandat, îi cer să plece din funcție, iar organelor de drept – să-l difere justiției, scrie Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. „Cui s-a „dăruit” Igor Dodon în acești 4 ani, pe cât de mult a ținut cont de Constituție, pe cât de tare a apărat drepturile și libertățile omului, ale cui interese de independență, de suveranitate și integritate teritorială a apărat, s-a văzut”, scrie autorul. În opinia sa, Dodon nu este însă singura problemă pentru alegerile din 1 noiembrie. Grozavu afirmă că a doua problemă mare este Renato Usatîi, deja înregistrat pentru cursa prezidențială. „Moscova vrea să ajungă în turul doi cu doi candidați, ambii controlați de ea: Dodon și Usatîi. Va accepta dreapta ca lucrurile să ajungă aici?”, se întreabă retoric autorul.
În editorialul său pentru Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruță scrie că săptămâna aceasta autoritățile au încercat să ne fericească iar. El scrie că de această dată conducerea guvernului, de la tribuna din președinție, ne-a declarat precum că „roada de grâu, porumb sau semințe de floarea-soarelui din acest an permite satisfacerea necesităților interne de consum, chiar dacă aceste culturi au fost afectate de secetă”. „Bravada emanată de autorități în condiții de criză crescândă are o singură explicație: încercarea de a arăta bine în declarații până la alegeri, pentru a nu știrbi „imaginea” candidatului puterii la aceste alegeri”, subliniază Negruță. El menționează că guvernanții nu vin să ne arate cum și cu ce politici vor ajuta societatea să depășească această situație, dar încearcă să ne hrănească cu o nouă porție de baliverne doar pentru a-i asigura lui Dodon belșug, voie bună și distracții pentru următorii patru ani de mandat. „Doar că minciuna nu poate fi de durată, iar realitatea introduce corectările necesare”, conchide autorul.
Într-o analiză pentru portalul SIC.md, Nicu Calcea a încercat să afle cât de bine gestionează Republica Moldova pandemia. Autorul scrie că deși Moldova e printre țările cu cele mai multe cazuri din Europa, politicile adoptate de autorități nu sunt printre cele mai stricte. „E clar că Republica Moldova a eșuat în lupta cu coronavirusul. Doar două state ne întrec la numărul de cazuri: San Marino și Andorra, ambele mici și aproape în totalitate urbanizate”, se subliniază în material. Calcea afirmă că după ce moldovenii au stat nițel pe-acasă la începutul pandemiei, ei au revenit în plină forță pe străzile și în localurile țării. Autorul consideră că pentru o țară în care cetățenii au multe probleme de sănătate, iar sistemul medical nu poate face față pandemiei, asta înseamnă că numărul cazurilor de Covid-19 și cel al deceselor provocate de boală a rămas constant. „În timp ce Europa de Vest intră în a doua fază a pandemiei, Republica Moldova nu a reușit să iasă nici din prima”, se conchide în material.
Nu cred că Igor Dodon poate să fraudeze alegerile cum a făcut-o Lukașenka, afirmă politologul Dionis Cenușa, citat de IPN. El consideră că Republica Moldova se deosebește de Belarus prin faptul că este republică parlamentară, iar președintele nu are atât de multe atribuții. „Interesul mare față de alegerile prezidențiale din Moldova se explică prin faptul că urmează a fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Prin urmare, alegerile prezidențiale reprezintă o campanie electorală pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate”, consideră el.
Tot IPN îl citează pe politologul și fostul vicepremier, Victor Stepaniuc, care este de părere că astăzi belarușii trebuie chemați la pace, la dialog pentru a nu-și distruge țara din cauza mofturilor și ambițiilor politice, pe de-o parte, ale lui Alexandr Lukașenka și, pe de alta, ale unor lideri care fac jocul geopolitic. În opinia sa, lecția Belarusului trebuie să o învețe și în Republica Moldova, atât guvernarea, cât și opoziția.