Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean | Elevi din Moldova, olimpici la matematică

Premierul moldovean, Dorin Recean.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mihail Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen a fost transferat din penitenciar în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, scrie tv8.md. Decizia a fost pronunțată de către Judecătoria Buiucani. Jurnaliștii amintesc că Șaran ar fi înșelat peste 150 de persoane din R. Moldova și România, cauzându-le un prejudiciu de 40 de milioane de lei, după ce compania sa ar fi încasat bani în avans pentru bucătării la comandă. Într-un final, oamenii au fost păcăliți și au rămas fără bani, dar și fără mobilă, se mai precizează în articol.
  • Jurnaliștii de la agora.md scriu despre înaintarea moțiunii de cenzură de către BCS împotriva Guvernului Recean. „Considerăm că moțiunea de cenzură este cea mai scurtă cale pentru a avea alegeri parlamentare anticipate, uncia soluție pentru a reseta această guvernare”, a spus deputatul socialist Vlad Bătrîncea. Aceasta este prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean, dar nu prima împotriva executivului care susține inițiativele Partidului PAS, mai notează reporterii.
  • Principalul suspect în cazul omorului tânărului de 29 de ani găsit împușcat la Strășeni în august 2022, Dorin Stratulat, a fost condamnat la 11 de ani de închisoare, transmite newsmaker.md. Sentința a fost pronunțată de către Judecătoria Strășeni, sediul Central, pe 29 iunie. Procurorii au contestat cu apel sentința și au solicitat sancțiuni mai aspre pentru inculpat.
  • Deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi vor fi obligați să le înregistreze juridic pe teritoriul Republicii Moldova. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată de deputații fracțiunii PAS, Marina Morozova și Alexandr Trubca, transmite IPN. Potrivit autorilor, urmare a acestor modificări, trebuie să crească nivelul de siguranță și confort al pasagerilor.
  • Guvernul a aprobat miercuri, 12 iulie, proiectul de lege privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării. Noul centru va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale, transmite Radio Chișinău.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe instagram, a trezit un interes sporit postarea tv8.md despre clădirea de pe strada Vasile Alecsandri, din apropierea sediului Ministerului de Interne, care urma să devină Centru Cultural „Doga” și a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul s-a produs în dimineața de miercuri, 12 iulie. Potrivit IGSU, a ars gunoiul din construcția lăsată de izbeliște.
  • Pe facebook-ul moldovean, una din postările cele mai vizualizate este a portalului diez.md, care anunță că lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut trei medalii de bronz și trei mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică, care se desfășoară în Chiba, Japonia, în perioada 2 -13 iulie curent.