„Motive ciudate”. Ce spune președintele Serbiei despre interzicerea lui Bregović în Moldova

Goran Bregovic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat în timpul unei întruniri europene la Atena, pe 22 august, că motivele pentru care interpretului Goran Bregović și trupei sale i s-a interzis intrarea în R. Moldova sunt „ciudate”.

Vučić a spus la Atena, la un summit privind extinderea UE la care a participat inclusiv președinta R. Moldova, Maia Sandu, că nu înțelege reacția publicului moldovean care s-ar fi arătat deranjat de piesa „Kalashnikov” a lui Bregović.

Președintele sârb a vorbit jurnaliștilor la două zile după ce vedeta originară din Sarajevo și trupa sa au fost împiedicați, din cauza viziunilor pro-ruse ale lui Bregović, să ajungă la festivalul moldovenesc, Gustar, de la Orheiul Vechi, unde urma să concerteze duminica, 20 august.

„Când am văzut că cineva din publicul moldovenesc a fost deranjat de faptul că Bregović interpreta un cântec numit „Kalashnikov”, te oprești și te întrebi, ce este asta, oameni buni? Parcă ascult niște oameni în Belgrad. Atunci înțelegi că asta e genul de prostie care vine de pe rețelele de socializare”, a declarat Vučić, la Atena, citat de serviciul balcanic al Europei Libere.

La Atena, Vučić nu a discutat cu Sandu despre cazul Bregović

Președintele sârb a mai spus că nu a reușit să vorbească la Atena cu președinta Maia Sandu despre interdicția de intrare pentru „anumiți cetățeni ai Serbiei” pe teritoriul R. Moldova, dar speră ca aceste probleme să rezolve: „Nu cred că este posibil ca o țară să reacționeze în acest fel. Cred că vom avea ocazia să discutăm despre asta cu prietenii noștri moldoveni și să rezolvăm astfel de chestiuni în viitor”.

Președinția de la Chișinău nu a comentat incidentul. Poliția de Frontieră moldoveană a spus într-un comunicat că Bregović a fost „returnat” din R. Moldova și că ar fi avut interdicție de intrare încă din 2022.

Anterior și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dačić, a spus că va cere explicații autorităților moldovene.

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat la Chișinău jurnaliștilor că la baza interzicerii intrării lui Bregovic pe teritoriul R. Moldova stau viziunile pro-ruse ale acestuia și faptul că a susținut anexarea Crimeii de către Rusia.