Moțiune fără șanse împotriva guvernului Gavrilița

Prim-ministra Natalia Gavrilița, prezentând programul de guvernare în Parlament pentru votul de învestitură, 6 August 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat joi, 15 septembrie, la prima ședință a parlamentului din sesiunea de toamnă, o moțiune de cenzură împotriva guvernului PAS, în frunte cu Natalia Gavrilița.

„R. Moldova este condusă de un guvern care nu mai are legitimate politică, deoarece îi lipsește susținerea suveranului în acest stat –poporul. Acest guvern este hotărât să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor R. Moldova pentru a câștiga simpatiile birocrațiilor cancelariilor europene”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.

Moțiunea de cenzură asupra activității guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși și se adoptă cu votul majorității parlamentarilor. Blocul comuniștilor și socialiștilor, din care fac parte 32 de deputați, nu are suficiente voturi pentru a demite guvernul învestit de majoritatea PAS, nici dacă moțiunea ar fi susținută de cei șase deputați din fracțiunea Șor, care, de altfel, a boicotat ședința parlamentului.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat moțiunea la finele ședinței plenare. Spicherul Igor Grosu a închis ședința, anunțând doar că următoarea va avea loc pe 22 septembrie, fără a preciza când va fi examinată moțiunea de cenzură.

Guvernul Gavrilița a fost învestit, cu 61 de voturi ale majorității Partidului Acțiune și Solidaritate, pe 6 august 2021, deputații din partidul Șor și cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu i-au acordat vot de încredere.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a respins recent speculațiile din spațiul public precum că ar intenționa să-și dea demisia, dar a confirmat că, până la sfârșitul lunii septembrie, vor avea loc remanieri guvernamentale.