Aeroportul Internațional Chișinău și Primăria capitalei au fost miercuri, de două ori, ținte ale unor amenințări cu bombe. Poliția a mai intervenit pe parcursul zilei la Piața Centrală, în Parcul Ștefan cel Mare și la Mănăstirea Ciuflea din centrul capitalei. Toate alertele s-au dovedit a fi alarme false.
Forțele de ordine nu i-au identificat încă pe autorii acestor amenințări, dar cel puțin în cazul Primăriei și Pieței Centrale au inițiat deja un proces penal pentru „comunicare mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism”.
Cu o zi mai devreme incidente similare au avut loc la Spitalul Clinic Municipal nr.1 și la Curtea Supremă de Justiție.
Seria de amenințări false cu explozive, neobișnuit de frecvente în ultima perioadă, este anchetată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de Poliție. În cele mai recente precizări despre mersul anchetei, Procuratura a anunțat că există mai mulți suspecți - atât din țară, cât și de peste hotare, dirijați de un grup de persoane care ar urmări „acțiuni de destabilizare și de creare a neliniștii în societate”.
„Considerăm că episoadele acestor infracțiuni au un impact cu atât mai negativ, cu cât sunt înfăptuite în perioada desfășurării războiului din Ucraina, ceea ce adaugă neliniște în societate”, se mai arată în comunicatul instituției.
De la începutul lunii iulie, poliția a primit, telefonic sau pe e-mail, zeci de alerte false despre amplasarea unor explozibile în sediile mai multor instituții de stat, între care birourile Agenției Servicii Publice din toată țara, inclusiv Găgăuzia, Parlament și mai multe instanțe de judecată, dar și la Aeroportul Chișinău. Cea mai mare avalanșă de asemenea amenințări a avut loc pe 5 iulie când Poliția a informat că a primit, într-o singură zi, peste 50 de alerte cu bombă și toate s-au dovedit false.
Conform legii, autorii denunțurilor false riscă amendă până la 42.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității, sau până la 2 ani de închisoare. Ministerul de Interne a propus recent înăsprirea acestor pedepse, inclusiv triplarea amenzilor și majorarea anilor de detenție.
Primele incidente de acest fel au fost înregistrate în primăvară, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în regiunea transnistreană. După un șir de alerte false cu bombe în școli și alte instituții au urmat câteva explozii, inclusiv în preajma sediului „MGB” de la Tiraspol și pe aerodromul militar din Parcani.