Muncă, familie, patriotism

Your browser doesn’t support HTML5

Un proiect de decret prezidențial cu privire la „valorile tradiționale rusești”: ce conține și de ce au fost suspendate dezbaterile publice?

Ministerul Culturii al Federației Ruse a suspendat, la 14 februarie, dezbaterile publice asupra unui proiect de decret prezidențial prin care ar urma să se adopte „Bazele politicii de stat privind conservarea și consolidarea tradiționalelor valori spirituale și morale rusești”.

„Acest lucru este necesar pentru a asigura noi abordări în procesul de pregătire și discutare a proiectului, care să permită o analiză obiectivă și cuprinzătoare a tuturor opiniilor, argumentelor și comentariilor primite de autorii textului”, se arată într-o notă explicativă.

Ministerul a menționat, totodată, că, pe durata dezbaterilor publice, desfășurate pe portalul oficial de informații juridice în perioada 21 ianuarie - 4 februarie 2022, 100.760 de utilizatori au votat în favoarea documentului, iar 78.928 - împotrivă.

Demnitarii ruși folosesc frecvent expresia „valori tradiționale”. Doar că nu întotdeauna este limpede ce subînțeleg prin asta. Pe semne, tocmai acesta este motivul pentru care a apărut proiectul respectiv de decret privind păstrarea

„tradiționalelor valori spirituale și morale rusești”. Documentul a fost deja discutat în Camera Civică: participanții la ședință au cerut includerea „credinței în Dumnezeu” în lista valorilor tradiționale și eliminarea Statelor Unite ale Americii de pe lista principalelor amenințări.